Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.20 0 0 33

Sziasztok!

 

Nagyon érdekes témát dobtatok fel. Azt hiszem, a következőkben sok kérdésre találtok választ abban, amit írok.

Szóval, több évtizede, hogy megfogott a bélyeges téglák látványa. de nemcsak a látványa. Mikor kézbe veszi az ember, szinte úgy érzi, mintha kezében tartaná a történelmet, mintha megérintene valami életérzés abból a korból. A teraszom falát ilyen téglákból építettem. Egy sor semleges tégla lapjára, majd fekve kantra, kb. két centit kiemelve a síkból a bélyegesek. Újra fekvő semleges sór, s arra megint a kiemelt bélyegesek. Úgy 200 db lett így beépítve. az első teli homlokfal a tetőig így. Szépen megpucoltam rézdrótkefével, s lenolajjal impregnáltam a fegyok ellen.

A szomszédot elválasztó kerítésem hasomló stílusú, a szomszéd felől bevakolva szépen. Még boltívet is raktam egy bontott gyárkémény íves tégláiból. A tömött vakolt falrészekbe pedig bélyeges cseréptöredékeket ragasztottam. Abból is van nehány.

Téglagyüjteményt lehet látni Abonyban is, és Kőbányán a 85-ös busz vonalán lévő tó déli partján 5 emlékfalba beépítve. Kőbányán sok téglagyár volt, ezeknek állít emléket a kis park a falakkal. Nem messze még áll egy gyárkémény a pusztaságban, a lakótelep túloldalán, a Köki metrómegálló felé.

A TV-ben egyszer egy felvidéki bácsi tégláit is bemutatták, valahonnan Elefánt környékéről, mert emlékszem, hogy egy elefántot ábrázoló téglája is volt, amit az ottani téglagyárban készítettek.

Kezdetben azoknak a gyáraknak a tégláit gyüjtöttem, amelyeknek hajózási üzemük is volt, s így olcsóbban tudták a termékeiket elszállítani a nagy Budapesti építkezésekre.

Drasche Bécsben, Eggenhoffer és Drasche Esztergomban, Luczenbacher Szobon, Nagymaroson a Marosi, Baján a Geiringer, s mohácson Rosmajer és a Rosenthal.

Később, mikor Győrben tanítottam, a Káptalan-domb bontásainál leltem szép darabokat, de sajnos ezek nagy részét egy érzéketlen takarítónő kidobálta a nautikai laborból, ahol gyüjtögettem.

Még később a Dunát járva, hátizsákban cugoztam haza egy-két darabonként Bécstől Magyarkanizsáig. A legszebb darabom Pozsonyból való, egy álló alakú, a város címerét ábrázoló darab.

Egyszer betegség okán elkezdtem katalogizálni is a meglévő tégláimat, majd később a Széchenyi könyvtárban kigyüjtöttem többszáz téglagyár adatait. Ha valóban akadnának tettestársak, talán össze lehetne hozni belőle valami kiadványt. Sok fotót is készítettem a beépített tégláimról.

Sőt egyszer írtam egy cikket a hajós-téglagyárosokról.

Ha tényleg van érdeklődés, a címem: horvath.jozsef@europahajo.hu

 

Üdv minden érdeklődőnek.