Kis Ádám Creative Commons License 2005.10.20 0 0 136

Kedves nézz körül!

 

 

A port nem belépési pont. A port egy fizikai egység, melynek nincs a magyar nyelvben hagyományos neve, így nem is szükséges a "magyar" nevet erőltetni, hanem célszerű elfogani a magyar nyelv akusztikai és grafológiai rendszerének megfelelő 'port' alakot.

 

Az 'escape' és a 'menekülés' összefüggését egy számítógéphasználó csak nagyon nehezen látja be. Egyébként ez a fogalom teljesen esetleges használatú, ha mégis, akkort a számítógép-billenytűzet egy eleme, ráadásul annak felirata is szokás szerint rövidítés.

 

Az 'enter' sem igazán helyettesíthető azzal, hogy 'mehet'. Ugyan van egy olyan használata, ahol összefüggésbe hozható a két szó, azonban van olyan használata, ahol ez nincs egészen így. Emellett - bár nem példanélküli - de nem nagyon jó, hogy egy igét jell használni főnévként.

 

Ez pontosan megmutatkozik abban, hogy az angol 'cancel' úgymond sikeres honosítása, a 'mégse', ami korábban 'mégsem' volt. Tanulságos, hogy hova lett az '-m', de majdnem mindegy, amikor azt kell mondanom az órán, "kattintsunk a 'Mégse'-re!" - ez iszonyú suta.

 

Kis Ádám

Előzmény: nezz_körül (134)