bombaba Creative Commons License 2005.10.19 0 0 369

Évi5,

a gyümi érési ideje október-november.  Akkor érett (a fán), ha a szine csillogó narancssárga, a bőre átlátszó, és könnyen letörhető.

Betakaritás után utánérlelés szükséges, melynek folyamán a tannintartalma elbomlik, mert csak teljesen éretten fogyasztható.

Tárolása: kartondobozba helyezni a hibátlan darabokat (ne érjenek egymáshoz), száraz helyen kell tartani. Az érés gyorsitható, ha néhány almát helyezünk közéjük, amik acetilént és etilént bocsátanak ki.

(A fentieket Neked kerestem olasz oldalakon, merthogy ők nagy termelők.)

Én a dobozos kivit, amit éretlenül árulnak, nylonzacskóba szoktam kötni 1-2 alma társaságában, jól bekötve a zacsit. A kivi eredeti éretlenségétől függően pár nap-egy hét után már ehető állapotuvá válnak. Valószinü a kaki is igy működik.

 

 

Előzmény: Évi5 (365)