mmormota Creative Commons License 2005.10.18 0 0 11860

Gimnazista számítás:

 

Nevem Teve válaszolt rá.

 

Azért én is megpróbálom, kicsit részletesebben.

A megfigyelő egyállandó frekvenciát észlel. Olyan ez, mint ha egy állandó szögsebességgel forgó korong egy pontját nézné. Ha eltelik t idő, akkor az idő és szögsebesség szorzata lesz a frekvencia. Tökéletesen függetlenül attól, hogy hol van éppen a megfigyelő.

 

Természetesen ettől még kiszámolhatod a térben az adott időpontban a fázishelyzetet, és az pontosan annyi lesz, amennyit számoltam.

 

Tehát ne csak beszélj, hanem számolj. Mert az érvelésed helytelen, és ha ezt nem látod be, talán meg tud győzni a saját levezetésed.

 

------------------------------------------------------

 

A most behozott következtetés is rendben van, ha: először rögzíti az éterben álló forrás F frekvenciáját, és utána nézi meg a relatív fázist különböző c fénysebességekre. Tehát megint benne van persze ugyanaz a kis méreg: a relatív fázishelyzet függ a frekvenciától. Ha a frekvenciát úgy választotta volna meg, ahogy a legelején írta, tehát egy v sebességű fényforrás kiváltására c fénysebességhez, akkor a relatív fázishelyzet függene v-től.

 

------------------------------------------------------

 

A cikk II. bekezdésében, az 5. oldal alján az utolsó bekezdésben Korom tiszta formában elköveti a hibát. Nem veszi észre, hogy az éterben álló forrás frekvenciája v függvénye (így kell megválasztani, hogy egybeessen a v sebességű forrás fényével). Így aztán a relatív fázishelyzet is v függvénye a frekvencián keresztül. Csak azt nézi, hogy rögzített F esetén eltolásra nem változik a relatív fázis. Persze hogy nem. A más sebességhez választott más frekvencia miatt változik...

 

Előzmény: Győzőcske (11848)