"Nagyon-nagyon kevés lett."
Hát nálunk is, és ráadásul gyenge is.... akkor sorjában:
Csopakon szinte keresni kellett a fürtöket (igaz itt ifjítás, támrendszerújítás, pótlás, sok legyengült, nemtermő tőke) lett vagy 100 liter a kb ezer tőkehelyen, de nagyrészt egészségesen, 17,5-ös mustfokkal. (Söpteiék - helyi termelő komoly technológiával, mennyiséggel; 16- 16.5 körül szedett pár napja.)
Pécsett a Cirfandlim a 99es jégverés óta nem volt ilyen kevés; de ennek ellenére gyenge mustfokkal (17,5) jött le. Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.) Hiába áztattam, nem emelkedett többet 1-2 tizednél a cucc, és olyan lekváros sűrű -és sok- alja volt a mustnak, hogy ilyet még nem láttam. (a 80 literből legalább 15 l főzelék....)
Nálam is volt nyáron növényvédelmi gond, de a fürtök egészségeseg maradtak (egészen az aug közepi rothadásig) csak a leveken jelent meg a peronosz de az sajnos le is vitt jónéhányat. (Ezek hiánya is okozhatott defektet a cukorgyűjtésben.)
A sok elrothadt majd beszáradt részt kivágtuk, az amúgy sem agyonterhelt tőkékről, ráadásul jött még ez a durva lévesztés az utóbbi 2-3 hétben, ill. jópár fürtön a kocsánybénuláshoz hasonló elszáradás.... (ami idén áll. erősebben felütötte a fejét) így lett a megszokott 120-160 liter helyett 65 l. (95 termő tökéről)
Még egy érdekesség; szüret előtt felhívtam a helyi kutatót, hogy mi a helyzet ott a Cirandlival. mondják: szedni kell mert már nincs lé, és remek a cukorfok: 20,5 - 21,5... rákérdeztem a savakra: 15 körül!!!
hát persze a cukorgyarapodás relatív volt, mert ott is elment a lé nagy része, és a savak is szépen bekoncentrálódtak. (nálam nem tűnt kóstolásra soknak; tuti kevesebb mint a vásárolt sárdoné mustté - az 10volt) Elképzelni sem tudom mit csinálnak ilyen alapanyaggal.
Szóval nekem csalódás - mindenképp jobbat vártam, de jövőre mivel helyben leszek, alaposabban tudom figyelni a folyamatokat, és végre jöhetne egy jó év már.