Győzőcske Creative Commons License 2005.10.18 0 0 11848

Kedves mmormota!

 

Ismételt válaszodat egyértelműen úgy értelmezem, hogy elismered, hogy eddig Korom nem mondott hülyeségeket, és azt mondod, hogy a hiba később lép fel. Éppen ezért a megbeszélést (nem vitát) folytatni szeretném. Az általad hiányolt frekvencia, és relatív fázisszög módosítást Korom a cikk későbbi részében figyelembe veszi. A kérdés, hogy helyesen, vagy hibásan. Éppen ezért szeretnék alaposan végigmenni rajta.

 

Az elsős gimnazista által végzett számításban hibát látok. Az éterben a rúd elejének a t0 időpontban megadható pillanatnyi tartózkodási helye és a t idő eltelte után a rúd végének az éterben számított pillanatnyi tartózkodási helye közötti fáziskülönbséget  valóban a rezgések F frekvenciája és a futási idő (pontosabban a fény által az éterben befutott távolság határozzák meg. A futási idő alatt azonban a rúd eleje vt utat tesz meg, tehát elmozdul a fázistérben, így nem csak a rúd végének a fázisszöge, hanem a rúd elejének fázisszöge is elfordul ugyanolyan mértékben. Ezért a t időpillanatban a rúd eleje és vége között fennálló faziskülönbséget a futási idő, és a fázisszög elfordulása (mivel, azonos mértékű) nem befolyásolja, kizárólag az optikai útkülönbség és annak változása az irányadó. Korom azt állítja, hogy ugyanez akkor is igaz, ha változik az éterszél sebessége, és következményesen a frekvencia. Erről egyelőre ennyit.

 

 

Ami a hetekig tartó megbeszélést illeti, valóban hosszadalmasnak tűnik, azonban ennek valódi haszna van, szemben azzal a sárdobálással, ami 1999 óta egyesek ebben a topicban folytatnak.

 

Ha megengeded, akkor szeretném folytatni Korom cikkének megbeszélését. Sokkal gyorsabban a végére érünk, ha kommentár nélkül rábólintasz egy egyszerű OK-val arra, ami addig helyes, minthogy állandóan a gondolatmenet későbbi fázisaira ugrasz, amelyeket nem lehet megérteni anélkül, hogy az odavezető utat lépésről-lépésre végig ne járnánk.

 

Tekintsük ismét az 1. ábrát.

 

1. ábra

 

1. ábra

Eddig tisztáztuk, hogy az A_B szakasz mozgása során az optikai útkülönbség nem változik, ugyanakkor változik a fény éterben megtett útjának hossza.

 

Változtassuk most a rezgések terjedési sebességét, de ne változtassuk a frekvenciát. Kisebb sebesség esetében a forrás és az A meg a B megfigyelőhöz a rezgések nyilvánvalóan késve érkeznek meg. Közben A és B is (mivel sebességüket nem változtattuk) más helyet foglalnak el, távolabbra jutottak, mint ha a rezgések az eredeti sebességgel közeledtek volna. Most már az A nem biztos, hogy hullámhegyen ül, amikor a fény eléri. Tovább haladva a lassú rezgések végre elérik és elhagyják B-t. Most készüljön a fáziskülönbség kiszámítására pillanatfelvétel, amelyen kimerevednek a hullámok. A és B fázisszöge nyilvánvalóan elfordult, de azonos mértékben. Optiukai útkülönbségük változatlan, a frekvencia változatlan, következésképpen a közöttük fennálló fáziskülönbség is változatlan.

 

Levonhatjuk tehát a következtetést: A hullám terjedési sebessége nem befolyásolja két egymástól azonos távolságban mozgó pont közötti fáziskülönbség nagyságát, miközben a fázisszög, vagy ha úgy jobban tetszik a fázisállandó folytonos eltolódásrt szenved, amely eltolódás függ A és B mozgási sebességétől, v agy ha úgy tetszik a közeg (fénynél az éterszél) sebességétől.

 

Kérdésem, hogy itt találtál-e hibát, megalapouzatlan állítást vagy következtetést ?

 

 

Előzmény: mmormota (11810)