Julianna22 Creative Commons License 2005.10.17 0 0 658
A cavalier king charles spániel

Legalábbis ahhoz képest, hogy ha spánielről beszélünk, az emberek többségének a cocker spániel ugrik be első hallásra. Sokan nem is gondolnák, hogy 14 elismert spániel létezik, ezek egyike a cavalier. Nem véletlenül hívják törpe spánielnek, hiszen apró termetével valóban eltér a többiektől.Felnőtt kori súlya nem sokkal haladja meg a 5-7 kg-ot.

Mozgása könnyed, futás közben szinte úszik a levegőben. Gyors és hajlékony, elegáns, dekoratív.Ugyan leginkább kedvtelésből tartják, mégis meg kell említeni, hogy nagyon alkalmas sportkutyázást kedvelőknek is, hiszen minden együtt van benne ahhoz, hogy remek agilitiző váljon belőle.Könnyen kiképezhető, intelligens.

Lakásban szinte el sem képzelhető nála ideálisabb kutya. Felesleges ugatással nem zavarja a szomszédokat, kis méretei révén panelban is jól elfér. A sétáltatás során kimozogja magát, mivel imád labdázni, apportírozni, így hazaérve kényelmesen elhelyezkedik kosarában.

Szőre ugyan hosszú, de heti egyszeri keféléssel rendben tartható. Nyírni nem kell, sőt ha kiállításra akarjuk vinni, tilos. Ott ugyanis eredeti formájában kell felvezetni. Sáros időben elég a mancsokat megtörülni, ezzel a probléma meg is van oldva.De ami talán a legfontosabb: soha nem agresszív (ellentétben a cockerekkel, akik között szép számban előfordul, hogy hajlamosak "átvenni a hatalmat"- ezt kutyakozmetikusi ismereteim alapján állíthatom). Gyerekek mellé nyugodtan be lehet fogadni családtagnak, nagyon szereti, ha babusgatják.A kisebb gyerek is sétáltathatja, nem kell félni, hogy elrántja a pórázzal. Nálunk még viszonylag kevés van ebből a spániel fajtából, ezért kifejezetten ajánlható azoknak, akik olyan kutyát szeretnének, ami nem "jön szembe az utcán".

Kinek ajánlott a cavalier tartása?

* Kisgyermekes családba, játszótársnak
* Időseknek egészségmegőrző sétákra
* Kis lakásban élőknek, apró termete és csendes viselkedése miatt
* Energikus, sportos embereknek, agiliti kiképzésre
* Különlegességeket kedvelőknek, ritkasága miatt
* Sokat utazóknak, utitársként
* Egyszóval: mindenkinek