Győzőcske Creative Commons License 2005.10.14 0 0 11731

Kedves ciprian!

 

1.) Az Ortega által megalkotott szóhasználat, nevezetesen az, hogy Einstein felfogását relativistának tekinti - szemben a relativitáselméletek abszolutista szemléletmódjával - igen nagy előnyökkel rendelkezik. 

 

A relativisták ugyanis nagy előszeretettel azonosítják elméletüket a relativitással.

 

Pedig a relativitást Galilei óta józan ember nem vitatja. A relativitás relativista felfogását vitatjuk jó néhányan.

 

Lorentz elmélete is relativitáselmélet, de nem relativista, hanem abszolutista, mert szerepeltet kitüntetett koordinátarendszert.

 

Einstein relativitáselmélete pedig azért relativista, mert véleménye szerint nincs kitüntetett koordinátarendszer.

 

Sok áldatlan vita elkerülhető ezzel az egyszerű és világos különbségtétellel.

 

 

2.) Számomra nem elég világos, az a megkülönböztetés, illetve az a megfogalmazás, amit itt használsz a.) a mozgás lokális, egyetlen vonatkoztatási rendszeren belüli tárgyalására (Lorentz-elv), és b.) a mozgásnál a helyhezkötöttet (relativitási elv)

 

Félreértés ne essék, ismerem a Lorentz-elv és a SR közötti különbséget. A megfogalmazásodat, annak okait és célját nem értem.

 

Ami pedig a Lorentz-elv és az SR modell közötti különbségeket illeti, ez már lerágott csont és közismert. Legutóbb prof. E. Szabó László írtr könyvet erre, és Herskó prof reagált rá. Logiukailag a két modell különbözik, de matematikailag nem. Mit akarsz mér erről többet tisztázni? Mind a két  modell működőképes, csak logikai különbségek vannak.

 

Ha viszont látsz olyan különbséget is, amely a két elmélet közötti objektív döntést is lehetővé teszi, akkor arról írj, konkrétan.  Egyébként szerintem van ilyen különbség, de pillanatnyilag nem kívánok vitatkozni róla, mert egyelőre az étermodell és a SR összahsonlítása foglalkoztat. Nem vitatom persze, hogy az általad felvetett probléma is érdekes.

Előzmény: cíprian (11681)