muallim Creative Commons License 2005.10.13 0 0 11713

Szerintem, alapvetően Einstein SR-ről akkor mondhatunk igazán kritikai véleményt vagy ha azt tekintjük alapnak amit a kiindulási posztulátumairól mondott. Lehet, hogy ezek korábban elhangtottak, de érdemes megint egymás mellett megismételni az ő szavaival :

" Maxwell - Lorentz egyenleteknek azt a következményét, hogy a fény az üres térben - legalábbis egy meghatározott K inerciarendszerhez képest - c sebességgel terjed ( ez a fénysebesség állandóságának posztulátuma ) bizonyítottnak kell tekintenünk.

Akkor azonban a speciális relativitási elv szerint ennek az elvnek az érvényességét bizonyítottnak kell elfogadnunk minden más inerciarendszerre is " ( idézet  Einstein Princetoni előadásából van 1921.  18.l.)

Mit jelent ez az én értelmezésemben:

Ez azt jelenti, hogy ezek a posztulátumok teljesen függetlenek egymástól, hiszen éppen ezért hozott ki egy új geometriát. Einstein ugyanígy alkotja meg az inerciarendszerek ( anyagmentes , mezőmentes) fogalmát, és egyenértéküségük posztulátumát. ( csupán arra az elvre támaszkodva, hogy a természeti törvények formájukra nézve a legegyszerűbben és a legelegánsabban nézzenek ki . Ha belegondolunk ez teljesen önkényes platoni idealista elhatározása)

A fénysebesség állandóságának (a fentiek szerinti anyag és mezőmentességének ) csupán geometriai értelmezése ellentmondó, mert olyan geometriai fogalom, hogy fény, sebesség nem létezik. Ezt az ellentmondást hamar kiküszöbölhetjük, ha a koordinátákat a Minkowsky tér-idő koordinátáinak , és az ic-t a negyedik koordináta egy állandó tényezőjének tekintjük. Ezen koordinátáknak fizikai értelmet a fizikai fogalmak hozzárendelésével lehet megadni, pl lehetnek négyes tér-idő koordináták, lehetnek négyes impulzuskoordináták, négyes sebességek, négyes gyorsulások stb ).

Einstein célja az SR-el egy olyan geometria megalkotása volt, amely teréül szolgálhat a valós gravitációs, és elektromágneses jelenségek befogadására.