Győzőcske Creative Commons License 2005.10.11 0 0 11392

Kedves mmormota!

 

Idáig teljesen értem. Valóban azt kell tisztázni, hogy a relatív fázisok függenek-e az étereszél sebességétől, vagy nem. Ha függenek, akkor MM, ha nem, akkor Korom. Valóban ez a kérdés. Jelenleg úgy látom, hogy függetlenek. Szerinted függenek. Azt kellene megértetedned velem, hogy miért nem függetlenek.

Szerintem Korom nagyon is megértette ezt a triviális számítást, és azért nem ért vele egyet, mert ez a MM-féle számítás hibás. Egyelőre még én is ezt hiszem, de nyiulván meg fogsz győzni az ellenkezőjéről.

 

No de ne minősítgessünk, hanem térjünk a tárgyra, a részletes számításokra. Azt eddig is tudtuk, hogy Te másként látod, mint én, de én nem értettem meg, hogy milyen alapon jutottál erre a következtetésre.

 

Munkahelyi elfoglaltságom miatt naponta csak keveset tudok csetelni, ezért javaslom, hogy problematikus lépésenként menjünk végig Korom érvelésén. Naponta egy lépést haladjunk előre. Ha valahol hibát találsz, akkor már nem is érdemes folytatni, úgyhogy ilyen lassú ütemben is hamar a végére érhetünk. Ismétlem, az első egyértelmű számítási vagy logikai hiba után azt mondom, hogy szükségtelen folytatni, meggyőztél, Korom cikke hibás.

 

Első probléma:

 

1.) Ahogy én látom, Korom cikke egy gondolatkísérlet, amelyben kissé megváltoztatja a MM-interferométer lényeges optikai elemeinek (splitter, M1 és M2 reflexiós tükrök) felállását. Az eredeti MM-kísérletben a splitter és mindkét reflexiós tükör fényforrások és megfigyelők is egyben.

 

Korom - szerintem - azt vette észre, hogy nagyban lehet egyszerűsíteni a M-interferométerben végbemenő jelenségek számszerű kiértékelését, ha egy gondolatkísérlet során a fényforrás funkciókat térben elkülönítjük a megfigyelő funkcióktól.

 

Korom az általa bemutatott logikai sor első lépéseként azt állítja, hogy amennyiben éter létezik, és abban egy folyamatosan sugárzó fényforrás mozog, akkor a fényforrás előti éterrészletben Doppler-effektus miatt nagyobb frekvenciájú, rövidebb hullámhosszú rezgések jönnek létre, és terjednek c sebességgel a mozgás irányában lévő M1 tükör felé. Ez az állítás - szerintem - minden fizikatankönyvben ugyanígy megtalálható, tehát nem Korom találmánya. 

 

Korom első lényeges saját állítása, hogy gondolatkísérlet keretében minden további nélkül meg lehet tenni, hogy - ismétlem gondolatban - a splitter fényforrásfunkcióját behelyettesítsük egy olyan az éterhez képest nyugalomban lévő fényforrással, amely igen távol helyezkedik el az x tengely mínusz végtelenjének közelében, és pontosan olyan frekvenciával rezegteti az étert, mint a mozgó splitter, vagy ha jobban tetszik a M-interferométer  mozgó fényforrása.

 

Tovább nem folytatnám, mert ha ez az első logikai lépés hibás, nincs semmi értelme folytatni.

 

Kérdésem, hogy eddig találsz-e ebben az okfejtésben valami kivetnivalót. Arra kérlek, hogy csak és kizárólag erre a lépésre koncentrálj, különben nem tudom követni az érvelésedet.

 

A továbbiakban naponta csak egy hozzászólást tudok írni, ezért, valamint azért, mert ott nagyon előreszaladtál, a másik hozzászólásodra nem reagálok. Arra kérlek, hogy az itt megfogalmazott kérdésemre válaszolj.

 

 

Előzmény: mmormota (11365)