Törölt nick Creative Commons License 2005.10.11 0 0 524
Na.

Négy nap alatt megfordultunk Segesváron, Brassóban, Marosfőn, a Székelyföldön Csíkjenőfalván, Csíksomlyóban, Székelyudvarhelyen, Korondon, Kolozsváron, valamint két nap alatt beutaztuk egész Bukovinát. Ebből látszik, hogy milyen rengeteget mentünk, úgyhogy túl nagy nézelődésre nem volt időnk, egyik várost sem tudtuk rendesen bejárni.
Mindenesetre Erdély gyönyörű, Bukovina úgyszintén, csodaszép tájakon jártunk. Ami meglepett, az az volt, hogy Románia milyen fejlődésen ment keresztül. Azt hittem, szegény és lepusztult településekkel találkozunk majd, de nem. Brassó, Kolozsvár és Segesvár belvárosa csillog-villog, igaz, az utóbbiból egy nyomornegyedet is láttunk, mert annak a közepén volt - az egyébként jó - szálloda. Bukovinán még jobban meglepődtem. Egyrészt mert azt hittem, az a vidék egy sík alföld, itt-ott mocsarakkal meg nádasokkal, helyette meg hegyes-völgyes vidék igazán szép tájakkal, másrészt azt hittem, Románia legszegényebb vidéke, közben a házak a legkisebb faluban is egytől egyig olyan szépek és ízlésesen díszítettek, mint Magyarországon sehol, legalábbis a Dunától keletre biztosan nem.
Láttunk persze szegényebb környékeket is, az egyik Nagyvárad és a Partium, ahol balkáni állapotok uralkodnak, a másik pedig Székelyföld, ahol ugyan nincs nyomor, de érzékelhető a szegénység, hiszen az állami pénzből a székelyeknek nem jut. Néhány héttel ez előtt több tévéműsor is foglalkozott a magyar és román utak összehasonlításáva, és tényleg: a román utak kiválóak, kivéve a Székelyföldön, ott ugyanis nem építik meg őket, mondván minek az a magyaroknak. Állítólag ott még vasút is alig van.
A városokban minden sarkon látni egy-egy anyafarkast a kis Romolusszal és Remusszal, a nagyobb tereken pedig minden épületen kinn van a román zászló, sőt sok helyen teljes zászlópark leng 10-20 román zászlóból. Kolozsváron láttunk egy román nemzeti színekre festett játszóteret is. Szerencsére a trikolór szemeteseket és padokat már lecserélték. A Mátyás-szobor mellett lévő ásatás szerintem tényleg csak alibi, és ürügy arra, hogy lebonthassák a szobrot. Az ásatási helyszínt ugyanis nem védik, mindenki szemetesnek használja azt a nagy gödröt, amit kiástak. Ha tényleg római kori leletek lennének ott, nyilván rendesen körülkerítenék és őriznék.
Az árak nem sokkal maradnak el a magyaroszági áraktól, igaz, a szeszes italok érezhetően olcsóbbak mint az itthoniak. A sörök 20-30%-kal, a tömény meg még többel. Viszonylag olcsón lehet az éttermekben is kajálni, igaz, nem annyival olcsóbban mint gondoltuk.
A Kárpátok szintén gyönyörű, a Békás-szoros lenyűgöző.
Vagy 250 db. képet csináltam és elég sok jó van köztük.

Ha van még valami konkrét kérdésed, Mumu, ki vele.
Előzmény: Mumu (523)