ultrafutó Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2833

Az alábbi rendhagyó beszámolót azért írtam focinyelven, mert állítólag az ilyen írásokat sokkal többen olvassák mint a hagyományos beszámolókat. Én pedig azt szerettem volna elérni, hogy jó páran tudjanak arról a heroikus küzdelemről, amit 11 magyar futó vívott önmagával és az elemekkel szeptember utolsó hétvégéjén. Mivel az ellenfél elsősorban a távolság volt, ezért a Spartathlon csapat tagjai nem emberi nevet, hanem településneveket viselnek. Jó szurkolást!

 

Magyarország – Spartathlon: 6:5 (0:2)

Athén-Spárta országút, több ezer néző

Játékvezető: Foden /brit/, asszisztensek: Scholten, McCarthy /brit/

 

Összeállítások:

Magyarország: Lőw – Nemes, Láposi, Korányi, Lelkes – Fendrik, Horváth, Végh – Csató, Kalotai, Ispánki

Szövetségi kapitány: Lőw András

 

Spartathlon: Spárta – Tegea, Zevgolatio A., Nestani, Sangas – Kapareli, Malandreni, Nemea – Zevgolatio K., Korinthos, Megara

Szövetségi kapitány: Leonídász király

 

Gólszerzők: Kalotai 1893.p., Lőw 1937.p., Lelkes 2080.p., Korányi 2124.p., Fendrik 2131.p., Csató 2159.p. illetve Korinthos 540.p., Nemea 950.p., Malandreni 1080.p., Kapareli 1260.p., Nestani 1320.p.

 

Sárga lap: Malandreni 1020. p.

 

Krónika:

Az első 240 percben alig akad említésre méltó esemény, inkább csak kóstolgatják egymást a csapatok. Lőw remekül irányítja a hátsó alakzatokat, az elején sokat segít a tapasztalatlanabb Lelkesnek és az újonc Korányinak. Ezután egyértelműen fölénybe kerül a magyar válogatott, Kalotai és Ispánki remekül hozzák helyzetbe egymást, remek kiugrásaikkal már az első félidőben megpróbálják eldönteni a mérkőzést. A kihagyott helyzetek azonban megbosszulják magukat és az 540. percben Korinthos a lemaradó Láposi mellett a hálóba talál.

0-1</P>

A mieinket óvatosságra inti a hamar bekapott gól és a söprögető Nemes mellett Korányi, Lelkes és Horváth is többet marad hátul. A félidő derekára szinte kettészakad a pálya, csatáraink az ellenfél térfelén bőrig áznak, míg a védők a mi térfelünkön megússzák szárazon. Lassan felkapcsolják a lámpákat és villanyfényben folytatódik a találkozó. Elsősorban Lelkesen látszik, hogy szokatlan számára ez a közeg, de a többiek is mintha kicsit visszakapcsoltak volna a tempóból. Próbálunk ráülni az eredményre, megpróbáljuk kihúzni szünetig, ezt azonban észreveszi Nemea és a 950. percben az éppen gyengélkedő Horváth mellett lefordulva belövi csapata második gólját.

0-2</P>

A félidő utolsó említésre méltó eseménye, hogy a partvonal mentén előretörő Korányit az egyébként is rendkívül durván játszó Malandreni hátulról buktatja. Foden játékvezető habozás nélkül a zsebéhez nyúl és felmutatja a sárga lapot a görög középpályásnak, majd lefújja az első félidőt.

A szünetben Lőw rendet tesz a fejekben és több összjátékot kér. Még frissítőket is osztogat, csak a sajátjáról feledkezik el. Nem használjuk ki a 15 perces pihenőidőt, pedig még át is öltözik a csapat. A kapitány pár perc után visszaküldi a játékosokat a pályára, nehogy valaki az öltözőben maradjon. Folytatjuk a küzdelmet a szépítésért, de sajnos a szerencse is elpártol tőlünk. A sérülten is játékra jelentkező rangidős Nemes fáradni látszik, de ezen a mérkőzésen nincs cserelehetőség, így nem csoda, hogy Malandreni az 1080. percben kicselezi rutinos védőnket és a felső sarokba bombáz.

0-3</P>

A mieink óriási küzdelemben vannak a becsületgólért. Egymás után dolgozzák ki az ígéretes helyzeteket. Az 1200. perc táján előbb Kalotai, majd Ispánki is túljut az ellenfél toronymagas védőjén, Sangason, de Nestani mindkettőjüket megállítja. Az ellentámadás során Kapareli az 1260. percben átkígyózik védőink között, lapos lövését Lőw remek vetődéssel hárítja, de sajnos 12 percre lenn marad a gyepen. A mérkőzés közben szöglettel folytatódik és a beívelt labdát Kapareli az elalvó Lőw fölött egyből kapura emeli. A gólvonalon álló Végh kétségbeesetten próbál fejjel menteni, de a labda védhetetlenül vágódik a léc alá.

0-4</P>

Szerencsére a mieink nem adják fel. Lelkes Csatóval és Fendrikkel játszik össze és megpróbálnak túljutni Sangason. Az idegenlégiós Csató, akit eddig nem is lehetett észrevenni a pályán, most a hátán viszi a csapatot. Nemsokára Lőw is felzárkózik a támadáshoz, üresen hagyva a kaput. Csak Kalotai és Ispánki áll be védekezni, ezt használja ki az 1320. percben Nestani, aki jóval a félpályán túlról íveli kapura a labdát. Ispánki már húzza a lábát, így esélye sincs arra, hogy rendesen elrugaszkodjon a talajról, és a labda a feje fölött lassan a hálóba hullik.

0-5</P>

A magyar csapat mindent egy lapra feltéve támadni kezd. Minden játékosunk lassan az ellenfél 16-osán belülre kerül. A szépítő találatra azonban az 1893. percig várni kell. Ekkor Kalotai megindul, lerázza magáról Zevgolatiot és Tegeát és óriási erővel Spárta kapujának bal felső sarkába lő.

1-5</P>

A gól meghozza a mieink kedvét. Az 1937. percben Lelkes Zevgolatio mellett elhúzva szökteti Lőwöt. A hosszúnak látszó indításra a fáradhatatlan csapatkapitány rárajtol, megkerüli az utolsó védőt, Tegeát, majd előrevetődve fejeli csapatunk második gólját.

2-5</P>

Többször körbepasszoljuk az ellenfél megmaradt védőit, majd a 2080. percben Korányi észrevétlenül Lelkeshez játszik, aki titokban a bal alsó sarok felé gurítja a labdát. A játékszer alaposan lendületét veszti a pocsolyákon, de valahogy mégis átgurul a gólvonalon.

3-5</P>

A játékosok egyre kimerültebbek, már csak néhányan vannak talpon. Korányi, csapatunk leggyorsabb embere is nehézkesen mozog. Aztán gondol egyet, a 2124. percben felemeli a labdát és fejelgetve indul előre a meglepett védők között. Fejjel nagyon ügyesen bánik a játékszerrel, lassan, de magabiztosan halad a kapu felé. Amikor lőtávolságba kerül, maga elé ejti a labdát és akkora bombát zúdít a kapuba, hogy majdnem kiszakad a háló.

4-5</P>

Fendrikről közben mindenki megfeledkezik, még saját csapattársai is, ezt kihasználva, amikor a 2131. percben hozzá kerül a labda, egyszerűen elsétál vele a kapuig, leállítja a gólvonalra és onnan lövi csapatunk egyenlítő gólját.

5-5</P>

Megkezdődik a mérkőzés utolsó húsz perce. Már csak egy-egy ember van talpon a két csapatból. Csató és Spárta. Csatónál a labda, farkasszemet néznek egymással. Foden az óráját nézi, ezen a meccsen nem lesz hosszabbítás. Csató elindítja a cselt, megpróbálja megkerülni Spártát. Nagyon lassan halad, de ez valamennyire érthető is, hiszen a 2159. percben járunk. Tizenkilenc perc alatt végez a csellel, a lábán a labda. Vajon elvállalja ilyen kiszorított helyzetből? Fodennek már a szájában a sípja, amikor Csató lövésre szánja el magát. A labda a kapufáról vágódik a hálóba. Középkezdésre már nincs idő, Foden lefújja a találkozót. Győztünk!

6-5</P>

A mezőny legjobbjának az újságírók szavazata alapján a magyar kapitányt, Lőw Andrást választották, aki több gólban is előkészítő szerepet játszott és nemcsak gólpasszokat adott, hanem maga is betalált. A mérkőzés sportszerűségére jellemző, hogy Leonídász kapitány minden bekapott gól után gratulált a magyar gólszerzőknek.

Szép volt, Fiúk!