Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 7008

Én akkoriban friss  eskü utáni HŐR ( Határőr ) voltam, és a kiképzésünk ady-ligeten folyt. Az Ay-ligeti HŐR laktanyáról tudni kell hogy ide vonultatták be a él országból a sorállományt, és innen osztották el a különböző kikbázisok között. ( Siklós, Nyírbátor, és volt egy Győr mellett i de a neve...... )

 

A laktanyában csak a kiképzés zászlóaljnyi erővel folyt. Bár ezrednek hívták de csak nagyon ritkán csökkent 2000 fő alá a létszám ( az étkezési létszámot kezdetben mint konyhamunkások nagyon tudtuk :-))) Volt olyan időszak amikor 3200 őre is felfutott a létszám.

 

Ami még fontos, hogy ez az alakulat NEM Hovdségi, hanem BM parancsnokság alatt, azaz a kormány ( Benne a belügyminiszter ) közvetlen alárendeltségébe tartozott.

ormányközvetlen alakulat !!! :-)))

 

Szóval az alapkiképzésünk tán folyt a szakkiképzés, már ellőttük a fejenkénti 9 db lőszerünket  ( 3x1 egyeslövés 100 méterre + 6db sorozat 200m szembefutó )

Ha jól emlékszem akkor vagy csütörtök, vagy péntek volt mikor a laktanyában érzékelhető volt hogy "valami van" de hogy mi azt nem tudtuk. Nemsokára mindenkinek a körletébe kellet mennie. Itt kaptuk folyamatosan a "híreket" illetve azok következményeit.

 

- először ahétvégi kedvezmény megvonás ( hurááááá :-( )

- fegyver, és felszerelés ellenőrzés

- körletelhagyási tilalom

 

Ezek mellett az alakulótérre felállt at első lépcső szállító részlege cca 10-12 db IFA tgk. A kiképző zászlóalj teljes személyzetének felkellett készülni egy azonali indulásra : rohamsisak, vegyvédelmi táska, GYALÁSÓ, stb.

Fentiek mellett a fegyverszobát is kinyitották ( pecsét feltör, ajtó kinyit tárva nyitva )

 

Ott ültünk megszeppent ujjoncokként és vártunk. Infó, tájékoztatás semmi !!!!

Ez így volt két napig, majd a következő hét elejétől elkezdett normalizálódni a helyzet.

 

Amit utólag tudtunk meg az az volt hogy minden század pk-tól hangulatjelentést kértek, melybe a pk állomány döntő többsége azt írta, hogy z állomány szimpatizál a tüntetőkkel, és nem mutat hajlandóságot a civilekkel szembeni bevetésre.

 

Sajna a nevére nem emlékszem de a szd pk-ám ( talán Tóth százados ) akkor tartott eligazítást a tiszteseknek ( a szd pk, és pk h -n kívül csak sorállomány volt a században !!! ) akik a szakasz, és raj pk voltak, mikor én éppen kihalgatást kérve mert a hétvégén nem mehettem haza és sírni szerettem volna egy kicsit , bent voltam. Nem nagyon foglalkozott velem , és míg én hátúl sunnyogva várakoztam közölte az állománnyal hogy " ha kiezényelnek akkor keresünk egy nagy udvaros bérházat ( ilyen van rentgeteg Bp-en ) és a század oda betelepül. Egy GÉPPUSKÁS+ egy karabélyos a kapuba, és lélek az ajtón se , se be. Ő nem fogja  katonákat a civileknek vezetni "

 

Szóval ezek mentek a fejünk fölött. Azt még tudni kll hogy az Ezred parancsnokság az első hangulat jelentések után sem adta fel hog bevethető egységet állít ki. Az őzászlóaljjal közölték hogy a "Pestiek hisztije miatt nem mehetnek hétvégén haza" ( az őrzászlóalj 90% BAZmegyei volt ) Ezzel próbálva olyan hangulatot, harci szellemet teremteni, mely alapját adhatja egy bevethető alakulatnak.

 

 

Szóval ez zajlott anno Budapest határánál egy cca akkor 2 500 fős laktanyában.

 

Az utánnunk következő valamennyi korosztálynak már ujra oktatták az alakzatban való felvonulást, kiszorítást, tömegoszlatást. Többek között gyalásóval is.

 

Még annyit, hogy mint "belügyi alakulat" az egész elkövetkező egy évünk olyan zűrös volt hogy a felét különböző okok miatt ( Taxissztrájk, Tejsztráj, Jugó háború első felvonás, Román forradalom évforduló, Pápalátogatás, stb ) a fele időnket hksz-ben töltöttük.

 

Arra jó volt, hogy a benti időt legalább  kiképzésre is fordíthattu, és az átlagtól messze több harcászkodásban, és fegyver, és lőismeretekben volt részünk.

Ekkor lőttem RPG-vel, és kaptam meg a kiképzést az SzVD-re is.

 

 

-