cyprus_people Creative Commons License 2005.10.09 0 0 30

Igen, igen, igen!

Agy prágai kisnyugdíjas bizonyította...


Az elmúlt hetekben bejárta a cseh sajtót a hír, de a világ régészettel foglalkozó honlapjai is terjedelmesen beszámoltak arról a "felfedezésről", amely David Daníček archeológus nevéhez fűződik. Egy 10 centiméteres nagyságú szobrocskára bukkant a cseh régész Prága mellett, amelyről ő azt állította, egy ötödik századi perzsa istennő-ábrázolás. Szerinte a termékenység iráni istennőjét, Anahitát találta meg ugyanis…

Daníček azt állította, hogy egyedülálló leletről van szó, amelyet egy ősi temetkezési helyen talált, s amely a nagy közép-európai népmozgások, a 4., 5. és 6. század idejéből származik. A szobrocska Daníček szerint vagy egy régi kereskedelmi útvonalon, vagy a római birodalom északi határán folyó katonai tevékenység nyomán kerülhetett mostani helyére.

"A gipszkőből készült szobrocska, amely valószínűleg egy törzsi vezetőé lehetett, egy arany kapoccsal díszített, hosszú zöld köpenyt és valószínűleg arany nyakláncot viselő, ülő vagy guggoló nőt formáz, aki arcát valamilyen könyv vagy kódex, esetleg két összeérő elefántcsont lap mögé rejti. A nyilvánvalóan pecsétnyomónak készült kis szobor alsó részét erotikus motívum díszíti" - írta le a leletet egy másik cseh szakértő, Petr Charvát.

És a keserű valóság…

Ám időközben előállt Jiří Šimůnek, egy 72 éves nyugdíjas kisiparos, aki Prága egyik külvárosában él, s aki elmondta: a gipszfigura eredetileg egy "meditáló apácát" formázott meg. Az öntőformát, amellyel készítette, még 1968-ban csinálta, amikor egy olyan figurát vett alapul, amelyet néhai bátyja hagyott rá. A báty egy kerámiaüzemben dolgozott egyébként.

Šimůnek azóta is többször használta az öntőformát, és barátainak készített néhány szobrocskát vele. Aztán öt évvel ezelőtt unokái megpróbáltak maguk is egy másolatot készíteni, de nem túl nagy sikerrel. Éppen ezért a nyugdíjas férfi kidobta a gipszöntvényt egy hulladéktároló konténerbe.

Alighanem most a régészeken a sor, hogy megvédjék magukat: miként gondolhatták egy pár éve készült gipszmásolatról, hogy keleti istennőt ábrázol…


A National geographic nyomán