passzy Creative Commons License 2005.10.08 0 0 1381

www.kisalfold.hu/cikk.php?id=182&cid=145791

Januártól megszűnik a nagyigyes. 2005-10-05.

... nagyszülő kap gyermekgondozási segélyt, januártól azonban megszűnik. ...

Négyórás munkát a gyermek egyéves kora után ez év januárja óta vállalhat a szülő a gyes mellett, ezt megelőzően másfél éves kor volt a határ. Tervezett változtatás, hogy jövőre, de lehet, hogy már a következő hónaptól teljes munkaidőben is elhelyezkedhet az édesanya vagy édesapa úgy, hogy közben nem veszik el a gyes sem. Ezzel megszűnik a nagyszülői jogon igényelhető ellátás, vagyis már csak idén kérhető.

 

Változások egész sora
Kevés olyan családtámogatás van hazánkban, amelynek jogosultsági rendszere annyiszor változott, mint az 1967-ben bevezetett, nagy nemzetközi visszhangot kiváltott gyermekgondozási segélyé.

Összege napjainkig megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, mely évente egyszer, január elsején emelkedik, a hivatalosan megállapított inflációval azonos mértékben. 2004–2005 fordulóján ez 6,5 százalék volt. Megyénkben évek óta stagnál a gyesesek száma, augusztusban 5568 családnak utalták ki. Édesapák is mehetnek gyesre, ezt a lehetőséget akkor fontolják meg a családok, amikor az anyuka el tud helyezkedni, az édesapa azonban munkanélküli. Így a gyes legalább a férj szolgálati idejébe beleszámít, hiszen vonnak belőle nyugdíjjárulékot.

Előzmény: cc (1380)