Wouldnotsayso Creative Commons License 2005.10.08 0 0 4214
Szerintem ezt senki sem vitatja. A probléma inkább az, hogy Oroszo. nem akar a jelenlegi feltételekkel csatlakozni. Mik ezek a feltételek:

1, Valódi demokratikus intézményrendszerek kialakítása - ami Oroszországban ma van, az a demokrácia megcsúfolása...

2, Területi problémák rendezése a szomszéd tagállamokkal - szinte az összes utódtagállammal vita van...

3, az orosz imperialista törekvésekről való lemondás. Jelenleg ennek kevés nyoma van, az idő és a demográfia majd megoldja a dolgokat.

Szvsz Európának Ukrajnára kellene rámozdulnia Törökország helyett, de szélsebesen, amíg vissza nem gravitálnak az oroszokhoz. Ukrajna ugyanis önmagában életképtelen, vagy Oroszország vagy az EU számára az alternatíva.

Ukrajna integrációja nehéz, de nem reménytelen. A kultúrális szakadék kisebb, mint Türökország esetében. Kevesebben is vannak. Nyersanyagokban elég gazdag (bár nem olajban és gázban). Sok orosz van ott, és ha nekik jobban menne, az az oroszországi orosz lakosság is komolyann nyomást fejthetne ki az ottani elitre.

Az EU-nak meg azt kellene belátnia, hogy két választása van:

1, Rengeteg pénzt pumpálni Oroszországba, de ehhez feltételeket kötni (ez a szcenárió az EU csatlakozás esetén)
2, Rengeteg pénzt pumpálni Oroszországba, anélkül, hogy bármilyen feltételeket lehetne támasztani (ez a szcenárió, ha egyszerűen a nyersanyagokat és az energiát egyre drágábban kell beszereznünk tőlük).

Hosszabb távon szvsz az orosz csatlakozáshoz az EU-nak lazítani kellene a transzatlantikus kapcsolatot, saját lábára kellene állnia katonailag. Egy ilyen helyzetben már az oroszok is szívesebben csatlakoznának. Az EU-Oroszo. tandem, ha elkezdenének működni a szinergiák, az USA igen komoly vetélytársává lépne elő.

WNS

P.S. Mit tudtok, Magyarországnak hány évre elegendő nukleáris fűtőanyag stratégiai készlete van? Azaz, ha az oroszok holnaptól nem szállítanának, mennyi ideig tudna Paks változatlan szinten termelni?
Előzmény: Első Polgár (4209)