Fortissimo Creative Commons License 2005.10.07 0 0 108
Schönthal Henrik??

Tábori Gariella–Huth Gergely
Felküldve: 2001. május 22.
1 . oldal

A IBUSZ Rt. vezetői állnak azoknak a vállalkozásoknak a hátterében, amelyek a közelmúltban megszerezték a Népszavát. A szerkesztőségben tegnap bejelentették, csütörtökig kapott fizetési haladékot nyomdájától a Népszava, ellenkező esetben pénteken nem jelenik meg az újság – tudtuk meg.

A nyilvánosság előtt csupán április vége óta ismert, hogy a Népszava főszerkesztője és helyettese elvesztette érdekeltségét a lapot kiadó vállalkozásban. A cégpapírok tüzetes áttanulmányozásával azonban fény derül arra is, hogy az IBUSZ-csoport szatellitcége egy szövevényes ügylet révén már tavaly szeptemberben „betette a lábát” a Népszavába. Úgy tudjuk: havi tízmilló forintot meghaladó veszteséget termelő kiadó megvásárlásához aligha fűződhetett gazdasági érdeke a Horn-kormány üzleti elitjéhez több szálon kötődő IBUSZ-vezéreknek.

A cégbíróságon fekvő friss bejegyzési kérelem szerint a Daniel ’54 Ingatlanhasznosító Kft. és a Happy Land Kft. szerezte meg áprilisban a kiadói jogokkal rendelkező NSZ ’99 Rt. nyolcvannyolc százalékát. A kiadóvállalat a hivatalos cégközlöny alapján ez idáig a H. Bíró László és Gál Zoltán által birtokolt News ’99 Kft., továbbá a Népszava Szerkesztőség Dolgozói Egyesületének tulajdonában állt. Valójában viszont már tavaly szeptemberben bizalmas műveletek kezdődtek a lap körül. A menekülési akciót egy talányos opciós kölcsönügylettel a főszerkesztő-igazgató készítette elő.

H. Bíró László megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a tulajdonoscserét, dacára annak, hogy az ügylet egy részét a Napi Gazdaság hét végi száma is taglalta.

A Magyar Nemzet információi szerint a főszerkesztő 2000. szeptember 5-én, az NSZ Rt. közgyűlésén jelentette be: a Net Trend Team Kft. nevet viselő vállalkozás százmillió forintos tőkeemelést hajtana végre, s egyben tulajdont szerezne a részvénytársaságban. Az egy hónapos, hárommillió forintos alaptőkével rendelkező kft. tulajdonosaiként ekkor H. Bíró László és testvére neve volt olvasható. A közgyűlés rá is bólintott a javaslatra, amelynek következtében 199 részvényt bocsátottak ki a Net Trend számára. Így 152 részvényével kisebbségbe került a főszerkesztő és helyettesének másik kft.-je, a News ’99. Mindezt a cégbíróságon nem jelentették be.

Az ominózis közgyűlési döntés után nyolc nappal azonban „váratlan” fordulat történt. H. Bíróék gavalléros tőkeemelési ajánlatot tevő cégében ugyanis új tulajdonos bukkant fel. A belépő vállalkozás pedig nem más, mint a múlt hónapban a Népszava kiadójának 152 részvényét megszerző IBUSZ közeli Happy Land Kft., amely Horváth Zsolt helyébe lépett a cégben. A közgyűlés és a tulajdonoscsere közötti igen rövid idő intervallum egy jól előkészített terv megvalósulását körvonalazza. A százmillió forintot opciós kikötésekkel vélhetően valamely IBUSZ-hoz kötődő érdekeltség folyósította, ám erről az újságíróegyesület és a közvélemény nem szerezhetett tudomást.

A történtek megértéséhez fontos ismerni az IBUSZ-csoport tucatnyi csápja közötti összefüggéseket. A Happy Land Kft. jelenlegi székhelye ugyanaz a kelenföldi, Dayka utcai helyszín, ahol számos IBUSZ-érdekeltségű cég működik, köztük a múlt hónapban Népszava-tulajdonosként nyíltan megjelenő Dániel ’54 Kft. Korábbi székhelyei között látható az IBUSZ Ferenciek terei központja is. A Happy Land döntő hányada Ginter Krisztina tulajdonában van.

Ginter bizalmi pozícióját féltucatnyi, IBUSZ-hoz kötődő cégben betöltött megbízatásai mutatják. A közelmúltig ügyvezető volt az IBUSZ International Kft.-ben, igazgatósági tag a Római Part Üdülőfalu Rt.-ben, vagy például felügyelőbizottság tag a Kovács Gáspár IBUSZ-vezérigazgató cégadatok szerinti lakhelyére, a budai Nedű utcába bejegyzett Laguna Kft.-ben.

A kör az idén áprilisban NSZ-tulajdont szerző Dániel ’54 Kft. vizsgálatával zárul be. E társaság felügyelőbizottságában szinte kivétel nélkül az IBUSZ Rt. volt és jelenlegi vezetői ülnek. Tulajdonosa részben a hétszáznégymillió forintos alaptőkéjű, az IBUSZ Rt. központjába bejegyzett Echmea Kft. Itt ismét képbe kerül a Népszava másik új tulajdonosa, a négymilliós alaptőkéjű Happy Land Kft. mint az Echmea birtokosa.

A Dániel ’54 Kft. másik tulajdonosa még érdekesebb: a K + T Rt.-t ugyanis részben a Postabank alapította még a rendszerváltozás éveiben, ex- és jelenlegi cégjegyzői között több IBUSZ-vezér mellett Kovács Gáspár és Ginter Krisztina olvasható. Felügyelőbizottságában pedig egykor Tamás István Dunaholding-vezérigazgató is megfordult. Nem viszonzatlanul. A közös ügyletekre utal, hogy a Magyar Nemzet érdeklődését egyébiránt elhárító IBUSZ-vezér a Postabank milliárdos veszteséggel járó spanyol ingatlanügyével elhíresült Dunaholding Rt. felügyelőbizottságában Princz Gáborral és Palotás Jánossal ült egy asztalnál.

A kígyó tehát saját farkába harap, szinte nincs olyan képviselő a Népszava tulajdonosai körül, aki így vagy úgy ne az IBUSZ-hoz kötődne. Egyedüli kivétel talán Gál Zoltán, az NSZ Rt. ügyvezetője, a Népszava főszerkesztő-helyettese, az Országgyűlés előző, MSZP-s elnökének fia. Ő, követve a családi hagyományokat, inkább az MSZP közeli Wallis-csoportot választotta. A cégadatokban ugyanis a Wallis-csoport több tagjának korábbi székhelye, a rózsadombi Kondorkert utcai ingatlan szerepel lakhelyeként.

Kérdés, hogy ha már tavaly szeptemberben „lepacsizták” az IBUSZ szatellitcégeinek Népszava-beli tulajdonszerzését, miért volt szükség az ügylet hihehetlen mértékű bonyolítására. A válasz – ha elvetjük a számviteli trükköket – egyedül a titokban tartás szándéka lehet. Vélhetően IBUSZ közeli hitelből folyt százmillió forint tavaly szeptemberben a napilapba. Információink szerint a kölcsönügylethez egy opciós szerződés is járult, arra az esetre, ha nem tudna fizetni a menedzsment. Szándékkal vagy szándék nélkül ez következhetett be, amikor az IBUSZ és más közeli vállalkozások a múlt hónapban megszerezték a Népszava kiadóját. H. Bíró április végi nyilatkozata szerint az NSZ ’99 Rt.-ben összesen nyolcvannyolc százalékhoz jutó, lapkiadással soha nem foglalkozó két társaság „nem pártkötődésű”.