Freddy56 Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1059

Szia!

Nem vagyok szakember, de már sok éve van citromfám, és megfigyelésből adódó tapasztalatom. A kis citrom a virágzástól a beérésig több, mint egy évig tartó folyamat. Amikor beért, azaz sárga, nem fontos leszedni, ekkor egy picit visszazöldül, és még egy picit növekszik, bár inkább a héja vastagszik, viszont ne csodálkozz, hogy az ilyenkor leszedett termésben a magok már elkezdtek csírázni, van kis gyökerük, kis levélkéjük (viszont igen finomak).

A bevitellel az utolsó pillanatig várok, amikor már számítani lehet a reggeli fagyokra, akkor viszem be.

Jó tanács: vagy vizsgáld át, hogy van-e rajta pajzstetű, vagy permetezd le. Ha melegebb helyen telelteted, könnyen elszaporodnak, ekkor még az isten is ragacsos a fa alatt, sőt ha feketedik is, akkor még a gomba is támad, mert annak viszont jó táptalaj az édes ragacs!

A hűvösebb helyen való teleltetés jó, mert a citromnak is kell a pihenés, mint az itt honos fáinknak.

Én is elkövettem azt a hibát, hogy az elmúlt telet egy melegebb helyen vészelték át a fáim (kb.15 fok), eredmény, levélhullás, ragacs  tavasszal ugyan sok bimbó, de abból egy kanyi citrom sem maradt meg. A feleségem tanácsolta, hogy ne kínozzam hűvös helyen a fát, pedig jobb lett volna a hűvös hely. Na ezután átültettem, most teli lombbal, nem túl sok virágot hozott, de így most van rajtuk pár kis citromka (borsó, mogyoró, dió nagyságúak, ahogy jött a virágzás, de még mindig van bimbó is). Még sok év tapasztalat után is követhet el az ember hibákat.

Ja, jut eszembe, ha hűvös helyen telelteted, kevesebbet kell öntözni, és nem kell tápozni. Majd tavasszal, ha megindul, mehet a táp és a több locsolás!

Sok sikert: Freddy

 

Előzmény: szerike (1056)