Igazad van az UV réteggel kapcsolatban! Ez a réteg megvédi talán magát a PC-t, meg a kollektor többi belső alkatrészét. (Nem "öregszik" olyan gyorsan.)
Én viszont találtam olyan adatokat, hogy a víztiszta több fényt ereszt át. (fényáteresztés = sugárzás áteresztés = energia áteresztés) Ha szines lenne a PC, akkor az nyelné el az fény (energia) egy részét, felmelegedne, és nem a dobozok melegednének, és nem tudnák átadni a hőt a bennük lévő hőszállító közegnek, a levegőnek.
Sztem marad a víztiszta. (Ezt a sztem-et Tőled tanultam tetszik, remélem azt jelenti: szerintem)
Sztem (!) a gégecsővel nehezebb lenne dolgozni, vastagabb mint a sörösdoboz, a kollektornak is nőne a mélysége (vastagsága), és ez nem biztos, hogy kívánatos.
Az elnyelő felület tényleg nagyobb, de a sugárzás azon az "ablakon" jut be, ami a keret közt van, és ide akármilyen nagy felületet helyezek, nem kap több energiát. Mivel a Napból érkező energia a sugárzásra merőleges felületre értendő, a tényleges kollektorfelület is a sugárzásra merőleges vetülettel "dolgozik" csak, és ez a hatásos felület nem lesz soha akkora, mint a kollektor felülete. Pláne, ha függőlegesen szerelem fel a falra.
No meg arról nem is beszélve, a kanadaiak miért nem gégécsöveztek?