sztgyi Creative Commons License 2005.09.30 0 0 1234

Sörkollektor építés No5

Elkezdődött a gyakorlati munka. Máris vannak tapasztalatok - kudarcok és élmények.

Kifúrtam 10db dobozt, alul felül. Az akkumulátoros fúrógép ideális lenne, mert elég alacsony a fordulatszáma a körkiszúróhoz. De mivel nagy a körkiszúró, jól lefogja a kis gépet. Az akku hamar lemerül. Hiába van két akku (sajnos ezek sem újak már), nics elég idő a feltöltésre. Nem akartam kínlódni, a tizedik dobozt már egy hálózatról működő, fordulatszám szabályozós kézifúróval  fúrtam ki.

Ezzel az a gond, még a legalacsonyabb állásban is kicsit gyors, kikapta a kezemből a dobozt. De meg lehet szokni, nagyon óvatosan kell bánni vele.

A dobozok nagyon sérülékenyek, kézben kell fogni, mert behorpadnak. Az első néhány doboz, amit már korábban kifúrtam, azok vasból voltak, jobbn bírták a műveletet mint az alu.

Ragasztáspróba.

Tervem szerint pillanatragasztóval rögzíteném, és sziloplaszttal összeragasztanám ami tömítene is. A pillanatragasztó nagyon kis felületen fogja, csak egy éles körvonal mentén, ezért nem igazán tart. néhány ragasztás sikeres volt, aztán egy koccintásra elvált. Sokat tököltem vele (többször szétpattant), de még bízom abban, hogy megy ez majd jobban. Volt egy megbontott sziloplasztom, igaz nincs ráírva, hogy UV álló, de ezt a tíz dobozt bekentem vele a találkozási ponton, majd vizes újjal szépen elkentem, a felesleget ronggyal letöröltem, pofára jól néz ki.

2-3 óra elteltével elég tartósnak néz ki, különböző igénybevételnek tettem ki óvatosan, úgy néz ki bírja. Van egy könnyű 1660mm hosszú csövem. Úgy kell vele bánni, mint a hímes tojással, mert könnyen behorpad. A végleges helyén nem lesz kitéve ilyen igénybevételnek, csak a hőtágulás okozhat majd gondot, amit nem tudok most megbecsülni sem. Ha a Cansolar méretet rakom össze, ez így még rövid.

(A Cansolair 16 oszlopban 15 dobozt rakott össze. 4'x6' (láb) méretű (1219x2133mm) a kész kollektor. A sörösdobozokon kívül van még az osztó és a gyűjtő doboz, ezek is kb. sörösdoboz magasságúak.  Ha én 15 doboznyira építeném a csövet, sokkal hosszabbra jön ki! (2656mm csak a 15 doboz hossza!, osztó/gyűjtő)

A Cansolair valószínűleg 0,33l-es dobozokból épít.

Akkor én egészen új típust fejlesztek, hisz ez 0,5l-es dobozokból készül. Uraim, egy új feltalálóval van dolguk!