lsr Creative Commons License 2005.09.30 0 0 732

Folytassuk...

"Én és az Atya egy vagyunk." (Jn. 10:30)

Miben is? Azt írná, hogy egy Isten vagyunk?

"Én, én vagyok az Úr, és rajtam kivül nincsen szabadító! " (Ézs. 43:11)

Nem azt mondja, hogy rajta kívül nincs Isten, hanem azt, hogy rajta kívül nincs szabadító. Ha ezek Jézus szavai, akkor logikus is, mert csak Jézus önként vállalt áldozata vezetheti vissza az elferdült istenképű embert a szerető Atyához. Jézus az Atya által felkért szabadító. "Minthogy az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot..." (2. Kor. 5:19)

"Így szól az Úr, Izráelnek királya és megváltója, a seregeknek Ura: Én vagyok az elso, én az utolsó, és rajtam kivül nincsen Isten." (Ézs. 44:6)

Ez a Valaki azt mondja magáról, hogy rajta kívül nincs Isten. Vajon ez kire vonatkozik: Jézusra (aki az Atyától származik), vagy az Atyára (akitől származik Jézus)?

A seregek Ura kifejezés szerintem mindig az Atyát takarja (persze tévedhetek...), és nem Jézust (Zsid. 1:1).

"Ezekbol azt tudhatjuk meg, hogy egyreszt csak egyetlen Isten letezik..."

Igen: egy mindenek felett. Ez pedig szerintem az Atya. (Tőle származik még Jézus Krisztus is.) "...nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által van a mindenség, mi is ő általa." (1. Kor. 8:6)

""... az Istent is saját Atyjának mondotta, egyenlővé tévén magát az Istennel." (Jn 5,17-18) Ez pedig arrol a kulonos dologrol tudosit, hogy noha itt arrol beszel, hogy neki van Atyja, de ennek ellenere o egyenlo az Istennel."

Nem Jézus teszi magát egyenlővé az Atyával, hanem így látták a farizeusok (viszont igaz, hogy régen az Atya isteni hatalommal ruházta fel Őt)... Azt mondta Jézus a tanítványainak, hogy "ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy azt mondtam: Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál" (Jn. 14:28). Egyenlővé tette magát az Atyával?

""A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy Ő az Istennel egyenlő." (Fil 2,6) Itt Pal Jezusrol beszel, aki Istennel egyenlo, sot Isten formajaban volt."

Istennek formájában volt Jézus, azaz isteni tulajdonságokat birtokolt az Atya ajándékaként (pl.: teremtői hatalom, halhatatlanság...). Istennel egyenlő, azaz meghívta Őt az Atya a teremtői és teremtett világot fenntartó munkára, és hatalmat is kapott hozzá (azaz bizonyos szempontokból nem kevesebb, mint az Atya). De ezt Jézus nem tekintette zsákmánynak, azaz nem az isteni jellemvonások voltak számára a fontosak, hanem az elbukott teremtmények megmentése. A következő ige is azt igazolja, hogy Jézus nem mindenben egyenlő az Atyával:

"Első zsenge a Krisztus... Aztán a vég, mikor átadja az országot az Istennek (Jézus nyilván nem önmagának adja át) és Atyának... Mert addig kell néki uralkodnia, mígnem ellenségeit mind lábai alá veti... Mert mindent az ő lábai alá vetett (ki is?). Mikor pedig azt mondja, hogy minden alája van vetve, nyilvánvaló, hogy azon kívül, a ki neki mindent alávetett. Mikor pedig minden alája vettetett, akkor maga a Fiú is alávettetik annak, a ki neki mindent alávetett, hogy az Isten legyen minden mindenben." (1. Kor. 15:23-28)

"De hadd bizonygassam egy masik tetelbol, hogy Jezus maga Isten..."

Ezt nem kell bizonyítanod... Úgy van. Jézus maga is Isten, hiszen isteni tulajdonságai vannak. Ám ha az Atya és Jézus viszonyára tekintünk, akkor Jézus Istene az Atya. Úgy is mondhatjuk, hogy az Atya Jézusnak és nekünk egyaránt Istenünk, viszont Jézus csak nekünk Isten, az Atyának pedig fia. Van különbség...

Előzmény: actionman (731)