Törölt nick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 78
"Ebben a felfogásban viszont egyértelművé kell tenni, hogy például az elektromágneses mezők csak Maxwell-féle modell tartozékai"

Mint lentebb írtam, az ekvivalencia-elvet figyelembevéve ez nem nagyon tartható. Először is, nagyon fura lenne az elektromágneses mezőt kihagyni, amikor az energiaimpulzus tenzora benne van az Einstein-egyenletek forrásai között. Főleg úgy, hogy az ekvivalencia-elv igazoltságának mostani pontossága mellett már eleve tudjuk, hogy az elektromágneses energiára is érvényes az ekvivalencia elve. Amint lentebb írtam, nem nagyon van más választásod, mint hogy az E,B tereket bevezeted, ezek nélkül nemigen lehet a valóságnak megfelelő gravitációs egyenleteket produkálni. Ha meg már bevezetted őket, és a mezőhöz energiát, impulzust asszociáltál (enélkül nem tudod a gravitációhoz csatolni), nagyon furcsa dolog lenne még ekkor is fiktívnek tartani őket.

Magán az elektromágneses jelenségkörön belül nyitva áll a Wheeler-Feynman opció, de ha már a gravitációval összecsatolod, nem életképes.

Megjegyzés: az atomok tömege GeV nagyságrendű. Az elektromágneses kölcsönhatások az anyagban eV nagyságrendűek. Ezért ahhoz, hogy bizonyítsuk, hogy az elektromágneses energiára is érvényes az ekvivalencia elv (vagyis hogy az áltrel által megadott univerzális módon csatolódik az Einstein-egyenletekhez), elég 9-10 jegy pontosan igazolni. Ma ennél 3 nagyságrenddel jobban állunk, ezért a fenti érv alól nagyon nehéz kibújni.

A gravitáció esetén extra problémát jelent az elmélet nemlinearitása, illetve az, hogy ez szorosan kapcsolódik az általános kovarianciával. Kovariáns módon nem tudjuk a szabadsági fokokat úgy szétválasztani, hogy aztán egy Wheeler-Feynman megközelítés átmenjen. Az elektromágneses mező legalább nem önkölcsönható. Az egyenlet lineáris, a kóbor hullámok expliciten, lokális módon szétszedhetők a többi komponenstől.

De ha a grav. mezőt akarod valahogy kiküszöbölni, akkor mi csatolódik össze önmagával, miközben a források között átmegy? A semmi? Márpedig ez az öncsatolás (az erős ekvivalencia elve) szintén 4 tizedesjegyre pontosan igazolt.

Azt nem tudom bizonyítani persze, hogy lehetetlen, de ha nem tudod helyettesíteni az Einstein-egyenleteket valamilyen új változókban lokális és lineáris egyenletekkel, akkor nem fog menni. Az utóbbi pedig nagyon is lehetetlennek tűnik.

Lokálisnak azért kell lennie, hogy a mezőt el lehessen hagyni, és csak a lokálisan elhelyezett forrást figyelembevenni, lineárisnak meg azért, hogy ne legyen a mezőnek önkölcsönhatása, mert akkor nem nagyon lehet elhagyni az elmélet jóslatainak lényegi megváltoztatása nélkül. Mert akkor az önkölcsönhatást is ki kell hagynod, de az megváltoztatja a forrásokra kifejtett erőket.

Nem véletlen az sem, hogy az elektromágneses mezőnek van lokális energiasűrűsége, a gravitációs mezőnek azonban ilyen nincs, annak az energiája nem tárolódik lokálisan. Szóval szerintem ezt a Wheeler-Feynman dolgot gravitációs mezőre nem lehet megcsinálni.
Előzmény: Simply Red (77)