Évi5 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 214

Igaz, hogy nem őshonosak, de a gyümölcsfáknál azt lehet észrevenni, hogy a  régebbi típusúak sokkal jobban bírják a kártevőkkel, betegségekkel szembeni harcot, mint az újabb fajták. Igaz, hogy a termésük nem olyan nagy, esetleg kevésbé ízletes, de szinte mindent kibírnak. Amit pedig az ember kikísérletez, az egy ideig jó, de a kártevők is fejlesztenek, így újból alulmarad.

Itt gondolok arra, hogy a régi őszibarack, melyet "ősbarack"-ként árulnak a piacon, a gyümölcse kevésbé mutatós, mint a mostani társai, de permetezni nem kell. Míg az utóbb kialakított fajták nagyon szépek, gyönyörűre megnőnek, de a gyümölcsfát nem lehet permetezés nélkül nevelni.

 

A nyáron a szegedi füvészkert hírdette, hogy ingyen osztogat régifajta gyümölcsfákat. Próbálják visszahozni őket, hátha jobban elterjedne, kevesebbet kellene vegyszerezni a környezetet. Jó ötlet.

 

A kertemben sövényt szeretnék ültetni. A választásom a tiszafára esett. Igaz, hogy lassan nő, de sok mindent kibír. (Nem úgy, mint a divatos ciprus, tuja)

 

Az evolúció jó dolog, csak az ember az, amelyik beleszól ebbe is.

Előzmény: nemethrizsa (213)