Törölt nick Creative Commons License 2005.09.27 0 0 68
Találtam egy cikket:

D. J. Raine: Mach's principle and space-time structure

Rep. Prog. Phys. 44 (1981) 1151-1195.

Itt elég jól le vannak írva a dolgok. Az ő értelmezésében Mach elve az, hogy az Einstein-egyenletek megoldásait határfeltételekkel "megszűrjük". Ezzel is vannak sajnos problémák.

Meg mint írtam, minden attól függ, mit akarsz Mach-elvnek nevezni. Mert abban a formájában, hogy a megfigyelhető Univerzumban az anyageloszlás kitüntet egy olyan vonatkoztatási rendszert, ami lokálisan inerciális, persze teljesül (háttérsugárzás, galaxisok eloszlása). Ebben az értelemben a cikk a Mach-elvet kísérletileg nagyon jól alátámasztottnak veszi (1981-ben! azóta még inkább áll ez az új kozmológiai mérések révén).

Valahogy ennek az elolvasása után még kevésbé értem, mit akarunk ebből tanulni, de sebaj. Az Univerzum nagyléptékű szerkezetének értelmezésére sokkal jobb hipotézis pl. az inflációs modell, mint a Mach elv bármilyen formája. Ráadásul ha igaznak bizonyul valamelyik inflációs modell, jóval több jóslatot eredményez és jóval több mindent kapcsol össze (pl. a részecskefizikában is új jelenségeket jósol).