Törölt nick Creative Commons License 2005.09.27 0 0 66
"Azért az a szemlélet, hogy ezeket a mezőket valami fizikai létezőknek, és nem a modell segédeszközeinek tekinted, nekem egy kicsit furcsa."

Mondjuk úgy, hogy ez a modell ontológiája. Tudod, mint az elméleti számítástudományban. Az ontológia megmondja a modell alapvető objektumait és a rajtuk végezhető műveleteket.

A szóhasználat persze tényleg összemossa ezeket az úgymond "valósággal" -- bár ilyenkor, amikor ilyet mondunk, a valóságot olyan "Ding an Sich" értelemben használjuk, abból meg nagyon súlyos problémák adódnak. Pl. az, hogyan szerezhetünk róla egyáltalán tudomást. Meg mi köze a tapasztalathoz. Meg egyáltalán, a köznapi tapasztalatod is csak egy modell, amit az agyad felépít az input alapján (ebbe beleértendő az, ahogy az input a cselekvés - output - hatására módosul). Ha ennyire szőrözünk, végül nem marad valóság - elfolyik valahol a szavak között.

Mondjuk azt, hogy azt mondom ezzel, hogy bizonyos körülmények között egyszerűen az a valóság, amit a modell leír. Mindaddig, amíg a modell érvényességi keretei között maradunk.
Előzmény: Simply Red (65)