takacsi Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1559
Gyurcsányék (egy)adócsalásának kronológiája:


1995. január: szigorodnak az adójogszabályok: lakásuk átépítése után magánszemélyek nem igényelhetik vissza az áfát.
1995. kora tavasz: az Apró–Gyurcsány családban felmerül a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villa átépítésének terve.
1995. június: Apró Piroska megvásárolja az önkormányzattól a villa két lakását, amelynek területe összesen 322 négyzetméter. Dobrev Klára szintén megveszi a villa 159 négyzetméteres lakását 8,6 millió forintért. Az épülethez tartozó garázs önkormányzati tulajdonban marad. A villát társasházzá alakítják.
1995. július: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc létrehozza a Fittelina Ingatlanbefektetési és Hasznosító Kft.-t, amelynek székhelye a III. Táborhegyi lépcső 9/B szám alatt található, és leendő feladata a villa átépítése. A cég ügyvezetője Dobrev Klára. Dobrev és Gyurcsány szerződést köt, hogy a feleség a villában lévő lakásának kizárólagos bérbeadási jogát 16 millió forintos értéken átadja a közös cégüknek. A vállalkozás megkezdi a megszerzett vagyonértékű jog évenként 2,6 millió forinttal történő értékcsökkentését, ezáltal a kft. társasági adóalapjának csökkentését.
1995. ősz: megkezdődik a közel 60 millió forintos luxusberuházás előkészítése.
1996: a Fittelina Kft. végrehajtja a villa átépítését. Megnyílik a lehetőség a kft. előtt a beruházás utáni, több mint 14 millió forint áfa visszaigénylésére.
1997. február: Gyurcsány 17 milliós tagi kölcsönt ad a Fittelinának, és vállalja, hogy határozatlan ideig – szükség szerint – további kétmillió forintos összegeket fog a cégnek hitelezni.
1997. május: a Fittelina Kft. székhelyét átteszi a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villába.
1997. ősz: befejeződik az építkezés a társasház közös tulajdonában álló területén, az 58 milliós beruházást bevezetik a cég könyvelésébe, és megkezdik az évente többmilliós értékcsökkenési leírást, azaz a társaságiadó-alap csökkentését.
1997–2000: a cég folyamatosan alkalmazza az értékcsökkenési leírást a 16 milliós bérbeadási jog és az 58 milliós luxusberuházás után. Évente tehát több millió forinttal csökkenti a cég társaságiadó-alapját. A társaság 2000-re teljesen eladósodik, ekkor már több mint 78 millió forintos, nagyrészt magánkölcsönökből és tagi hitelekből létrejövő tartozása keletkezik.
1999. április: a cég új ügyvezetője Gyurcsány Ferenc.
2000. december: a Fittelina teljes egészében leírja értékcsökkenéssel a 16 millió forint értékű bérbeadási jogot.
2001. március: a Gyurcsány tulajdonában lévő és Apró Piroska vezette Altus Rt. 40 millió forint törzstőkeemelést hajt végre a Fittelina Kft.-ben, amely összeget a társaság számlájára befizetnek. Ezzel az Altus Rt. a cég tagja lesz. Mivel az Altus bevételei között állami bevételek is vannak, így a Fittelina tőkeemelésében közpénzek is szerepet játszanak.
2001. december: az Altus 40 milliós tőkeemelését követően a kft. vissza tudja fizetni – mások mellett Gyurcsány Ferencnek is – a magánkölcsönöket.
2002. október: Dobrev Klára eladja üzletrészét férjének, egyben megszüntetik a hasznosítási szerződést. Ezzel a bruttó 56,2 millió forint értékű beruházás természetbeni juttatásként Dobrev Klára tulajdonába kerül, amely után nem fizeti meg a személyi jövedelemadót a kft. A Fittelina székhelyét áthelyezik a Szalay utca 4. szám alatti Altus-központba. A Fittelina Kft. rendkívüli értékcsökkenéssel leszállítja a beruházás értékét 22 millió forintra, és jogellenesen továbbra is nyilvántartja és amortizálja azt.
2002. november: Gyurcsány lízingszerződést köt a Fittelinával, amelynek következtében az uszoda, a lift, a szauna, a szolárium és a csillárok Gyurcsány tulajdonába fognak kerülni.
2003. október: a Fittelina Kft.-t Gyurcsány jogellenes tulajdonosi meghatalmazásával beolvasztják az Altus Rt.-be, amely így a beolvadó kft. jogutódja lesz.
2003. október–2005. szeptember: az Altus mint a Fittelina jogutódja változatlanul értékcsökkentést alkalmaz a jogellenesen nyilvántartott beruházásra, és így csökkentik a milliárdos bevételű Altus Rt. társaságiadó-alapját.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=309282&rvt=2