kevin0421 Creative Commons License 2005.09.22 0 0 27
találtam...

Azonnal hagyják abba a file-csere támogatását!”
Sy, 2005.09.16. 16:24


Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége hét felszólító levelet küldött a P2P file-cserével foglalkozó cégek egy részének.



Június végén írtuk, hogy az USA legfelsõbb bíróságán úgy döntöttek: azok a vállalatok igenis felelõsségre vonhatók, amelyek olyan szoftverek fejlesztésére, terjesztésére építik üzleti modelljüket, amik szerzõi jogi sértésekre használhatók. A döntés váratlanul komoly gyõzelmet hozott a jogtulajdonosok számára, az alsóbb szintû bíróságok ugyanis elsõ- és másodfokon is a file-cserélõ hálózatot fejlesztõ cégek számára adtak igazat, azaz nem tették õket felelõssé azért, amire felhasználóik alkalmazták a technikát.

Hasonlóan egy, még a múlt század végén (egészen pontosan 1984-ber) történt ítélkezéshez, melyben a videofelvevõk kapcsán kellett a bíróknak döntésre jutnia. Ennek mindannyian tudjuk, mi lett az eredménye: VHS-rögzítõ talán még mindenkinek van az otthonában (annak ellenére, hogy a technológia felett már jócskán eljárt az idõ). Az úgynevezett Betamax ítélet másolásra képes termékek egész generációját védte meg a mohó kiadóktól: kezdve az adások felvételére képes videomagnótól, a CD- és DVD-írókon át egészen a PC-kig és az Ipodokig.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége, az RIAA természetesen ki is használja a számára kedvezõ ítéletet: hét, peer to peer hálózaton mûködõ szoftver fejlesztõjének küldött levelet a napokban, arra kérve õket, hogy hagyjanak fel a jogvédett anyagok illegális terjesztésének támogatásával. Azt azonban a szövetség szóvivõje nem árulta el, hogy mely cégek számára jutatta el írásos figyelmeztetését a szervezet. A The Wall Street Journal értesülése szerint a Bearshare, a WinMX és a Limeware fejlesztõi szerepelnek a címzettek között.

Igaz, a kérés talán nem is a megfelelõ szó, a követelés jobban ráillik az RIAA stílusára. A Cnet birtokába jutott a szeptember 13-án feladott levelek egyik másolata, amelyben a következõ áll: „Követeljük, hogy azonnal szüntesse be és álljon el az RIAA tagjai által kiadott hanganyagok jogsértõen elérhetõvé tételétõl. Amennyiben peren kívül meg kíván állapodni a keresettel kapcsolatban, kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba velünk.”