hubab Creative Commons License 2005.09.20 0 0 3965

ha van is olyan villanyszerelő, aki képes helyesen elvégezni ezeket az elemzéseket, akkor sem ér vele semmit.  Egy olyan országban, ahol mindenki piramis játékot játszik, az is veszít, aki nem száll bele a játékba.

 

Az a szörnyű, hogy senkinek nem adatik meg az a lehetőség, hogy józan, megfontolt módon kimaradjon az egészből veszteség nélkül. A hagyományos értékrendek elvesztik jelentőségüket, morális elemek már egyáltalán nincsenek színen.

 

Erről jut eszembe egy kollégám, akinek szülei annakidején Kolozsváron élték meg a nagy pilótajátékot. Az öreg papa, mint józan, sokat megélt öregúr kiakadt, mikor a mama meg akarta győzni róla, hogy megtakarított pénzükkel szállljanak be, hiszen az utcájukban már szinte mindenki megsokszorozta pénzét semmi idő alatt. Az öregúr tajtékzott, és megtiltotta a mamának, hogy hozzányúljon a pénzhez, hiszen az egész egy szemérmetlen csalás, és a vak is látja, hogy az egész össze fog omlani, és maga alá temeti a résztvevőket. A néni a tiltás ellenére a pénz egy részét többször megforgatta hatalmas nyereséggel, és az összeomláskor is sikerült pozitív mérleggel kijönni.

Persze utólag kiderült. Az öreg duplán is megszégyenült, hiszen megszegték a tilalmát, ráadásul a mamának lett igaza.

Pedig neki is igaza lett, a játék összeomlott, alátemette a bennelévőket.

 

Nálunk legalább hivatalosan tiltották a pilótajátékokat, de ezek szerint a pénzvilágban ezt továbbra is játsszák állami asszisztenciával, világméretben, csillagászati tétekben.

Most utólag nézve úgy tűnik, mintha a rendszerváltáskor megjelenő pilótajátékok azt a nemes célt is szolgálták volna, hogy figyeljetek, mamlaszok, nem vagytok ehhez szoktatva, de a nagyvilág így működik!

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (3962)