Kardfogu Creative Commons License 2005.09.20 0 0 4860

Sziasztok!

 

Egy olyan témát hoznék fel, amiért lehet, hogy sokan megköveznének, de a Ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.

 

Ma reggel olvastam egy hírdetményt, hogy az utobbi időben gyakori az, hogy kolléga bemegy kollégához a vezetőfülkébe (Peronra). És, hogy annak akit rajta kapnak súlyos felelőségre vonásban lesz része.

 

 A vasútnál- és itt nem csak a HÉV-re gondolok- ősi "harc" ez a járművezetők és a főnökség között.

 Abban valamelyest egyet értek, hogy idegent ne engedjünk be. De kérdem, hogy kollégát miért nem lehet? Nekem nem szokásom, csak kíváncsi lennék.

 

 A főnökök azt felelnék, hogy "Mert baleset veszélyes!".

 A baleset akkor is bekövetkezik, ha csak egy ember van elöl. Sőt! Én még megkockáztatom kijelenteni, hogy talán kevesebb az esélye a balesetnek, ha két járművezető van elöl, mert ha az egyik véletlenül pont másfelé néz- közút, egy részeg, stb.- a másik esetleg lehet, hogy észre vesz mást. ÉS ezzel máris egy lehetséges balesetet hárít el, mert- számomra logikus-, hogy szól, hogy "Figyi, ott egy.....".

 A főnökök másik érve, hogy a beszélgetés elvonja a figyelmet a vezetésről. Erre csak annyit mondanék, hogy aki nem tud többfelé-megosztva- figyelni az szerintem ALKALMATLAN vasuti jármű vezetésére! Mert itt, véleményem szerint, alapkövetelmény, hogy az illető képes legyen megosztani a figyelmét! Ha erre nem képes, hogyan tudná egyszerre figyelni a műszereket és a pályát? Egy dologgal több vagy kevesebb, már nem számíthat! Főleg, hogy a beszélgetéshez nem kell a szem sem kéz, csak a fül és a száj! Tudom! A rádiót is hallgatni kell! De ide is csak azt tudom mondani, hogy Figyelem megosztás!

 

 Ezek után ismét felteszem a kérdést: MIért baj, ha egy kolléga bemegy a Peronra?