Levendula Creative Commons License 2005.09.18 0 0 0

Merőben új alaptulajdonságokkal rendelkező digitális fényképezőgépet hoz ki a Sony, mely kompakt gépek évek állóvizét alaposan felkavarhatja.

A Sony CyberShot DSC-R1 legfőbb erénye a nem cserélhető optikás digitális fényképezőgépeknél eddig példátlan méretű képérzékelő, mely a hagyományos kompakt érzékelők méretének sokszorosa. A maximálisan 10,3 megapixeles képek készítésére alkalmas CMOS képérzékelő 21,5x14,4 mm méretű, így versenyre kelhet egy jelenleg piacon lévő, átlagos DSLR gép érzékelőméretével is. Az optika mérete is nőtt, gyújtótávolsága pedig 14,3-71,5 mm F2,8-4,8 fényerővel. Ez kisfilmes tekintetben 24-120 mm-nek (5x-ös optikai zoom) megfelelő tartományt biztosít. A rekesz F16-ig szűkíthető, természetesen manuálisan is.

Az R1 ezen felül megtartotta a kompakt gépek néhány kényelmi funkcióját, így például a komponáláskor látható LCD élőképet. A 2" képátlójú LCD kijelzőt a gép tetejére helyezték és kihajthatjuk, elfordíthatjuk testhelyzetünknek megfelelően. Keresőként ezen kívül EVF használható, mely közel 100% lefedettséget biztosít, 235 000 képpontos felbontás mellett.



Klikk a képre a nagyobb változathoz

A korábbi Sony modellekhez képest viszont kimaradt a mozgóképrögzítés lehetősége, a tiff képformátum (meglehetősen nagy fájlméretet adna), valamint az elődökben jól bevált Hologram AF. Maradt viszont a raw képformátum lehetősége és a nagyobb érzékelő vélhetően kisebb zajszintje miatt akár ISO 3200 érzékenységet is használhatunk. A sorozatfényképezés sebessége a korábbi F828 modell 2,5 fps-éhez képes 3 fps-re nőtt, az így készíthető képek maximális száma viszont csak 3.

Az eddigi sRGB színtér mellett választhatunk professzionálisabb felhasználásra szabott Adobe RGB színteret is, és finomhangolhatjuk a fehéregyensúly beállításunkat, csakúgy mint a vaku fényerejét, mely 3 fokozat helyett -2 - +2 között állítható, 1/3 lépésenként.

Klikk a képre a nagyobb változathoz

A fotók feldolgozásáról és a gép sebességéről a Sony Real Image Processzora gondoskodik, a mentett képek pedig MemoryStick, vagy CompactFlash I/II kártyán tárolhatók. A gép expozíció késleltetése mindössze 7,5 milliszekundum, fogyasztása pedig 70%-kal csökkent, így akár 500 képet is készíthetünk a gép mellé járó Infolithium akkumulátorral.

A Sony CyberShot DSC-R1 mérete 138x168x97 mm, tömege pedig 995 gramm, akkumulátor és memória nélkül. Megjelenését november közepére ígéri a Sony, bevezető ára 1000 dollár körül alakul.