Mijo Creative Commons License 2005.09.18 0 0 404

 

Megakadt a tekintetem egy olyan újabb förmedvényen, mely körítésével azt sugallja, hogy ilyen lenne a bajai módi.

Fogalmam sincs, ki az a Novák Attila, kinek ez a kedvence, de így ismeretlenül is ajánlom figyelmébe: szíveskedjen nem ránk kenni olyan pancsot, amihez nekünk semmi közünk sincs!

 

"Halászlé haltáskával



Novák Attila
kedvenc receptje

Mit is lehetne mondani az amúgy hungarikumnak számító halászléről? Legjobb tulajdonsága az, hogy jelentősen hozzájárul a hazai halfogyasztáshoz, a Baja környékén élők ezért számítanak rekordernek az éves fejenkénti 66 kg-os fogyasztással. Talán arra érdemes mindössze figyelni, hogy minél kevésbé zsíros pontyot válasszunk elkészítéséhez. A kiszámolt értékek körülbelül 300 gramm készételre vonatkoznak.

 

Hozzávalók:

 

1/2 kg apró ponty
1 1/2 kg pontyszelet
1/2 kg halfej és farok
1 kg harcsaszelet
25 dkg vöröshagyma
15 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
1/2 kg liszt
2 tojás
pirospaprika

fokhagyma

Elkészítése:

 

A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot, pirospaprikával megszórjuk, és sóval ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk. Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk. A ponty és harcsaszeletek egy részéből pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis "húsostáskákat" készítünk belőle, majd a hal-alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk."