eguzki Creative Commons License 2005.09.17 0 0 2757

Érdekes amit mondasz! A csalamádé tehát elsősorban a haszonállatok elé vetett aprított zöldtakarmányt jelenti, ami rendszerint összedarabolt zöldkukoricábol áll. Ezt gyakran silónak nevezik, szerintem tévesen, hiszen a siló valójában eme takarmány - csalamádé - tárolására szolgáló verem, tartály vagy akár egyfajta épület.

A Nagy csalán (Ursa dioica) teájának gyógyhatása ismert, azt azonban, hogy fogyasztható lenne mint egyfajta saláta?! Vagy csak mert csíp, szúr ezért a későbbiekben házilag készített csípős vágott savanyúságokat a csalánhoz hasonlíthatták? Csalánmádé ~ csalamádé? Hát nem tudom. Azért fura, mert a savanyúságok csípős ízét általában tormával vagy ecettel érik el, (ha van is benne erőspaprika, akkor is tesznek bele tormát...) szóval ennyi erővel tormamádé is lehetne!

summa summárum, nem értem, hogy a csalánnak, azon kívül, hogy szúr, csíp, éget, bök stb. mi köze van a savanyúságokhoz? Gondolom a torma is egy régóta hasznosított kultúrnövény!? És akkor még nem is beszélve arról, hogy nem minden csalamádé csípős!! Mindenesetre lehet, hogy neked van igazad és tényleg a csalán szavunk a megoldás. Érdekes..

Előzmény: Yogi (2756)