Állományjavító Creative Commons License 2005.09.17 0 0 619
T. bukottportás,
 
ha megfigyeled, és köszönöm, hogy ez irányú munkásságom felkeltette érdeklődésedet, nem aqzt írtam, hogy "minden évhez rendeltek", hanem azt, hogy "minden évhez rendelhető".
 
Ez nem afféle pilpul, hanem azt jelzi, hogy számszakilag igenis minden egyes év +/- egy hónapos környezetében kifizettek egy havi pótilletményt, tehát a jogszabályi szövegtől függetlenül, a pénztárcák vaskos tényeinek világában igenis az történt, hogy nem volt olyan 13 hónap, amelyen belül egy pluszkifizetést ne "eszközöltek" volna.
 
Azt gondolom, hogy ennek kell a vizsgálódás első szintjének lennie. Ezt tehát megállapíthatjuk.
 
Most jönne az, hogy mi volt a kifizetéshez rendelt indoklás a törvényben. Erről is beszéltünk sokat, de immár (egyébként az általam megjósolt módon) ez a kérdés okafogyottá vált, hiszen az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a vconatkozó indoklást, illetve azt, hogy a kifizetés szempontjából figyelembe vett időszak helyett időpontot vettek figyelembe, mégpedig a következő év első napját, mint fordulónapot.

Ebből pedig az következik, hogy a 2005 január 16-val ténylegesen kifizetett plusz havi juttatás az előző szabályozás szerint az előző évben fennállt alkalmaztatás után jár.

Meg persze az, hogy akiket a kifizetés alapjának (az előző évben fennállt munkaviszony) megváltoztatása (a 2005 jan 1-jén fennálló munkaviszony) hátrányosan érintett, azoknak a nekik az előző szabályozás szerint járó összeget ki kell fizetni.

Egy kiélezett példával: tegyük fel, hogy nekem van tíz munkásom, akiknek eddig minden év fordulója körül megállapodás alapján adtam százezer forintot. Ez évre viszont kikötöttem, hogy szintén kapnak az év fordulója körül százezret, de csak akkor, ha január elsején hajlandók velem berúgni. Ki is fizettem annak, aki berúgott velem. Mivel azonban ez a kikötés jó erkölcsbe ütközik, nyilvánvalóan érvénytelennek nyilvánítják.

Ennélfogva a százezret az előző megállapodás értelmében kifizetettnek kell tekinteni, és meg kell adnom mindazoknak is, akik nem ittak velem.

De akinek fizettem, annak fizettem, annak nem jár még egyszer.

Valahogy így.
Előzmény: bukottportas (618)