molnartiby Creative Commons License 2005.09.15 0 0 294
A lakossági fórumról:

 

Tegnap este 6-kor kezdődött a lakossági fórum, amit az "ellenzéki" csoportosulás indított el, hogy a lakosságot tájékoztassák a húsbavágó ÉTV-privatizációról.

Dr.Zsigmond Réka vezette és Szolnoki Gábor moderálta, megjelent a polgármester is és ő is elmondta a meglátásait az ügyben.

A fórum kultúráltan zajlott, nem volt semmilyen bekiabálás, veszekedés stb.

Polgármesterünk gondolatai:

-Az egésznek a kiindító oka az érdi alacsonyan tartott vízdíj(választási ígéret)

-Az ÉTV a fejlesztési alapjait (csatorna bekötési díjból, stb) feléli. Korszerűtlenek az eszközei és részben a vízhálózata is, ami különféle problémákat vet fel. ÉTV-nek nincs komoly vízbázisa.

-Megkerestek több céget is, hogy vállalnák-e az üzemeltetést, fejlesztést

1.Főv.Vízműveknek nincs 1,2milliárdja; ha a vízdíj 5év alatt 50%-al nőne, akkor vállalnák. Ezt az önkormányzatok nem vállalnák.

2.Szbattának sem olcsó a vize és 1-2milliárdból lehetne elérni a vízbázisát új 10km-nyi csővezetékkel. Érd ófalut most is így látják el. Ott még megéri, mert nem kell pótszivattyúkat üzemeltetni, de az átjövő csővezeték keresztmetszete kicsi. Batta csak úgy adna vizet, ha a szivattyúzott mennyiség meghaladja a 5000köbmétert.

-Érd azzal fenyegetőzött, hogy év végére összeáll egy konzorcium Érd+Törökbálint+Budaörs, ami a fenntartási munkálatokat végezné el a saját területeiken. Nekünk maradna az ÉTV. Kapnánk a 3becsatlakozáshoz 3mérőórát és kész.

-Tárnoknak 4%-os részesedése van az ÉTV-ben. Ezt eddig mindig egyoldalúan kijátszották (olcsó érdi vízdíjak)

-Ekkor hozták elő a francia Veolia céget, aki 1,2milliárdot szétosztana az érintett önkormányzatok között , fejlesztésre kell fordítani az összeget, cserébe 25évig teljes kontrollt vehet a rendszeren. Nyereségesség esetén, annak 75%-át viheti ki az országból osztalék formájában, a nyerség mértéke nincs korlátozva!!! . Az ÉTV ingó és ingatlan vagyonai felett is korlátlanul rendelkezhetne.

Az üzemeltetést saját berkein belül a FCSM-mel végeztetné el, amiben szintén tulajdonos.

Az első szerződéstervezetet elutasították az önkormányzatok.

 

 

Második lépésben különféle engedményeket kaptak a franciáktól:

Tárnok esetében bruttó 50millió Ft egyszeri összeg, amiért 2b. 2km csatornát tudnának fektetni.

Szóban megállapodtak, hogy az ÉTV-nél nem bocsátanak el 37tárnoki dolgozót.

A hozzánk olcsóbban eljuttatható vízdíjból - amit most drágábban állapítanak meg felénk – a különbözetet készpénzben megkapjuk. Ezt fejlesztésre tudnánk fordítani, ami évi 16milliót jelentene.

Eddig évi 2-3 milliót kaptunk csak azért, mert az ÉTV a különbözetet saját fenntartására fordította.

Ha olcsóbb vízhez jutnánk máshonnan, akkor a vízdíj csökkenne.

 

Az „ellenzék” véleménye:

- a szerződés több helyen is jogsértő:

1. versenytárgyalást kellett volna kiírni (törvény van rá)

2. előre lemondunk az elővásárlási jogunkról

3. hiányzik a visszapótlási kötelezettség kifejtése, azaz amit visszakapunk 25év múlva, az milyen állapotban, hogyan kerül vissza az önkormányzatokhoz.

- a francia cég 2010-ig a teljes dél-budai régió felett akar egyedüli döntéshozó lenni, ehhez kell az ÉTV is.

2010-re a települések 100%-át csatornázni kell, ami önkormányzati beruházás marad minden esetben (ebbe sem szállnak be anyagilag, csak szakmai segítséget nyújtanak benne, ha kell)

Ha elkészül a dél-budai szennyvíztisztító, amit szintén ő felügyelne, akkor gyakorlatilag egy új rendszer felett kell csak gondoskodnia az esetleges (ritkán előforduló javításokról) és extraprofitot termelne, amit ki is visz az országból.

Fontos megemlíteni, hogy hosszú távon a karbantartás nagyobb volumenű dolog, mint a fejlesztés.

Ezt minden kontroll nélkül elorozná a francia cég.

-          a franciák egyoldalú feltételeket szabnak

-          egyelőre nincs üzleti tervük és jövőképük, 6hónap alatt akarják felmérni a már tulajdonukba került ÉTV-t és csak ez után készítenének tervet hosszú távra.

-          bármilyen ingó és ingatlan vagyon felett korlátlanul dönthetnek

-          a vízdíjat nem a magyarországi bejelentett inflációval növelnék, hanem a társaság tevékenységéhez kötött inflációval számolnának.

 

Tudomásuk szerint a polgármester arra kérte a testületet, hogy szavazzák meg a privatizációt.

Ma délután 3-kor lesz ügydöntő testületi ülés vagy az idősek otthonában, vagy a művelődési házban, attól függően, mennyi az érdeklődő.

 

 

Aki tud, menjen el, mert a jövőnk függ tőle!!!