Cirfandlia Creative Commons License 2005.09.14 0 0 195

Héjon áztatás sokat tehet hozzá, de csak akkor célszerű, ha nem durván, folyósan rothadt a szőlő. Én az áztatás idejére megszórom a törköly tetejét kevés borkénnel az oxidácó elkerülésére ill. a jobb aromakioldódás végett. Kevés ként kap a must is; (~ 10mg/l) ennek ellenére gyönyörűen beindul. A természetes élesztők előnyére szintén a Kál vidéki mester okított; ha nem hűtöd erjesztéskor akkor egy egészséges szőlőskertben megvan a kellő élesztőkultúra már a gyümölcsön. Persze tutibb a fajélesztő, pláne egy ilyen sokatpermetezős évben.

Folyékony kénessavat minden kis borászboltban adnak tömény és higított változatban is.  inkább ezt használd borkénezésre, a kénlapot meg a hordó és a pince fertőtlenítésére!

Előzmény: RAMBO (193)