1/3 ha azért nem is kicsi! Ekkora méretről Móron próbálkozó barátom már egyértelműen palackozást és kereskedést gondolt. (Igaz ő Ezerjó aszu- akarom mondani töppedtre gyúr)
No nekem ehhez képest csak hobbi, 250 tőke (abból is 150 idei telepítés) de hát a lassan Rózsadombbá váló Mecsekoldalban csak ekkora telek jutott... 10 éve 2x1m-en telepített alacsonykordonos, fajta: Cirfandli ami Pécs különlegessége lenne. Alacsony terheléssel próbálok (tőkénként ~1,5 kg) termelni, a termő 100 tőkéről eddig évjárattól függően 110-160 liter jött le, lehetőleg minél későbbi de még száraz bort adó szürettel. (2002ben a 24MM is kierjedt - hála isten:))
Technológia nagyon hagyományos :) klasszikus daráló - ami szárral együtt zúz; és ezt egészségi és töppedségi állapottól függően egy éjszakán át áztatom. (A fajta illatos - de nem muskotályos- ezért érdemes, másrész hajlamos aszusodni, töppedni, amit kár lenne bennehagyni.) Mielőtt rákérdeznél a kocsány áztatására - nem szokott nagy gondot okozni, erről meggyőzött egy környékedbeli nagytudású szakember - olyan érettségi állapotban már annyira fás, kevéssé cseres a kocsány, hogy pár óra nem probléma. (mondjuk vörösbormál, meg erjedő törkölyös mustnál más lenne.) A bogyók pirosasak, mégsem festi meg a lét; ahhoz azért hogy az antocián kioldódjon kell erjedés is.
Pektinbontót, fajélesztőt nem használok; a ledarált, áztattott törkölyt a kosaras préssel kinyomatom. (ezzel nem lehet annyira kipréselni, hogy cseres legyen, csak valami komolyabb áttételes masinával, ha sokan ráugranak jópár bor után esetleg:) )
Eddig nem üllepítettem, de idén lehet megpróbálom - áll. sokat dob az illatintenzitáson, ha nem a zavaros must fog az erjedésbe. Hordó; az Oremustol vett gönci (136 l) úgy próbálok játszani, hogy ennyi legyen a lé, a többletet üvegballonban erjesztem. Ha kevesebb akkor feltöltés (5 % alatt :)) más alapanyagból. Ja tavaly már vettem, és idén is fogok mustot egy környékbeli megbízható termelőtől - ez chardonnay, és a család megnövekedett foghyasztására ill. a hordó tesztelésre indítottam. (Idén vettem egy szerednyeit --210l- az Oremustól; ebbe megy a szajki Chard. a göncibe meg reményeim szerint a Cirfandli)
Borkezelés csak kén - most már két éve a folyékony kénessavoldat (volt pár elmérésem a por alakúval); ill. derítés csak bentonittal, többszöri fejtés no szűrés. (az első fejtést és lehetőség szerint kihúzom, hiszek ebben a batonálásban; rengeteg értékes anyag van a seprűben.) Van 2-3 éves palackos borom ami tükrös tiszta és jól fogyasztható.
ÉN is pesten (de már nem sokáig - tervek szerint visszaköltözés szülővárosomba) így hétvégén, ill. apám kisegítésével játszadozunk a szőlőben.
CSopakon van egy nagyobb tag Olaszr (~1000 tőke) feleségem nagybátyjáéké de borzasztó rossz állapotban, lerobban támrendszerrel, legyengült, beteg tőkékkel. Ezt próbálom még helyrehozni.
No ennyit nem is olyan röviden.