sztgyi Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1059

Érdekelt volna mitől szolár akkumulátor a szolár akkumulátor. Keresőbe beírtam, volt néhány találat, de nem sok okosat szedtem ki belőlük. (Igaz fél óránál többet nem keresgéltem.)

 

A Vartánál volt egy értékelhető mondat, hogy a VARTA SOLAR speciálisan lett kifejlesztve, rendkívül alacsony a belső ellenállása, hogy a szolártöltő a kicsi töltőáramával is regenerálni tudja. Nemigen találtam értékelhető adatokat - sem a kapacitásra, sem a típusra (savas vagy lúgos - feltehetően savas) sem az pl. élettartamra.

 

Nézegettem a 200Ah/12V és e feletti kapacitású akkukat, áruk bruttó 45-50eFt körüli (bár ezekről sehol nem írták, hogy solár-akkuk).

 

Az akkumulátorokból speciálisan két alapvető fajta létezik:

- savas

- lúgos

A savas akkumulátorok (ólom akkumulátorok) élettartama általában 3 év (előfordul, hogy többet is kibír, de öreg akku esetében megnő a belső ellenállás, nő az "önfogyasztás" stb.)

A lúgos akkumulátorok élettartama sokkal hosszabb (nem tudom hogy mennyi - de ezeket használták a Postánál és a MÁV-nál sok helyen és sok-sok évig) - talán alklalmasak lennének solár célra.

 

Ha 5-6db, kb. 50eFt-os aksit 3-4 évente cserélgetni kell ... ???  

Előzmény: Tova (1058)