Törölt nick Creative Commons License 2005.09.02 0 0 9969
1. A sértegetésekből már kezd elegem lenni. Azt hiszem elegendő műveltséggel rendelkezem ahhoz, hogy tetszőlegesen stílusos, emelkedett és válogatott sértegetésekkel válaszoljak bárkinek. De nem teszem ezt. Egyrészt van olyan alpári sértés, amihez nem vagyok hajlandó lealacsonyodni, másrészt fogjátok már fel, hogy egy cipőben járunk mindannyian. Nem az a cél, hogy egymásról bebizonyítsuk, ki a hülye és ki nem, hanem az, hogy bizonyos, konkrétan a relativitás-elmélet körébe tartozó problémákra mindannyiunk által elfogadható megoldásokat találjunk.

2. A jelenlegi felvetésemben nem az inerciarendszer a kérdés, azt már megtárgyaltuk. Felfogtam, hogy mit jelent az inerciarendszer, azt is, hogy nem inerciarendszerek is bizonyos jó közelítéssel, adott problémákban inerciarendszereknek tekinthetők. Azt is felfogtam, hogy a speciális relativitás-elmélet csak inerciarendszerekre alkalmazható. De hányszor írjam még le, hogy most nem erről van szó, hanem a fényóráról, és a Hafele-Keating kísérletről. Akit komolyan érdekel a probléma, olvassa vissza a legutóbbi három-négy hozzászólásomat, és utána nyilvánítson véleményt. A többieket meg arra kérem, csak hagyománytiszteletből ne próbáljanak meg azonnal hülyének beállítani, mielőtt tényleg utánanéznének miről is van szó.

De most a te kedvedért kivételt teszek, és összefoglalom újra:

a, Legyen egy mozdulatlan gömb valahol a világűrben. Az egyik pontjában van egy, a gömbhöz képest mozdulatlan megfigyelő. Tőle két repülőgép indul, egyenlő sebességgel, ellentétes irányban, megkerülik a gömböt. Mindkettőn fényóra. A fényórákban a fény egyforma cikk-cakk vonalban halad mindkét repülőn. Amikor ismét találkoznak a maradó megfigyelővel és egymással (egyidőben, és egy helyen) leolvassák a fényórákat és a maradó órát. A két fényóra egyformán kevesebbet mutat, mint a helyben maradt.

b, Nézze most ezt az egészet a gömb középpontjában lévő másik megfigyelő. Semmi változás.

c, Nézze most az egészet a gömb középpontjában lévő, a saját tengelye körül forgó megfigyelő. Ő a két repülőt különböző sebességgel látja mozogni, és azt látja, hogy különböző utat is tesznek meg. Másképpen látja a fényórákban cikk-cakkozó fénysugarakat is. Van ennek bármi hatása a végeredményre? Nem hiszem, hiszen a földi megfigyelőt és a két repülőt miért is érdekelné, hogy a középponti megfigyelő forog-e vagy sem.

d, Most ne a középponti megfigyelő forogjon, hanem a gömb. A helyzet ugyanaz. A föld felszíni megfigyelő ugyanolyan cikk-cakk vonalat lát mindkét fényórában, míg a középponti nem. A felszíni megfigyelő szerint a két órának egyformán kell késnie, a középponti szerint nem. És ehhez az égvilágon semmi köze annak, hogy ki az inerciarendszer, és ki nem. A levegő sebességét meg aztán végképp ki lehet hagyni az egészből.

Tehát összefoglalva: az idődilatációhoz semmi köze annak, hogy a fényórában milyen cikk-cakk vonalat jár be a fény, hanem egész más okai vannak, mondjuk a gravitáció és a gyorsulás.
Előzmény: NevemTeve (9949)