Dulifuli Creative Commons License 2005.09.01 0 0 9961
Valóság alatt a minket körülvevő és megtapasztalható világot értettem. Azaz a boltot, az utcát, a többi élőlényt, a szelet, stb... Ettől még vannak közel fénysebességgel, meg fénysebességgel közlekedő olbjektumok is, azonban ezeket, illetve ezek sebességét közvetlenül nem tudjuk észlelni.

Ha úgy érted, hogy a saját érzékszerveinkkel, akkor igazad van. Viszont léteznek bizonyos gépek, műszerek, ilyesmi, amik segíthetnek a valóság megtapasztalásában. Mint például egy mikroszkóp a nagyon kis dolgok észlelésében.

"...Előfordulhat, hogy ilyet tapasztalnak, erre mondtam én, hogy látszólagos. A látszólagos dolgok között lehetnek ilyen ellentmondások."

Nem, ezek nem látszólagos dolgok, mert ha az egyik elmegy az órjával messzire, aztán később visszatér, akkor azt látják, hogy az órája lassabban járt.


Ezt senki nem tagadja, és itt nincs is semmiféle ellentmondás, ugyanis a másiknak az órája viszont nem fog szintén lassabban járni.


Dehogynincs ellentmondás, viszont tényleg elírtam, mert A úgy látja, hogy B>C, nem pedig fordítva! Az alábbi infókat kapjuk: B>C (ezt elírtam), B<A (azaz A>B>C), végül B láthatja úgy is, hogy A>C (ekkor nincs ellentmondás), meg úgy is, hogy C>A (ekkor van). 4 emberrel már mindig van ellentmondás.

Szerintem most is elírtad (vagy legalábbis nem egyértelműen), de mindegy. Igen, van ellentmondás. Látszólag. Viszont ha úgy méred mindenkinek a magasságát, ahogy illik, azaz ott, ahol van, és nem messziről nézve vizsgálod meg, hogy mekkorának látszik, akkor már nem kaphatsz ilyen ellentmondást.

Ez az ellentmondás nagyon hasonló ahhoz, mint amikor A úgy látja, hogy B órája jár lassabban, B meg úgy látja, hogy A-é.

Na, ha ezt látják, akkor elhiszem, hogy hasonló, mivel ugyanaz a szitu: nem a valóságot méred, hanem valami látszatot.

Ott is behozhatunk még egy szereplőt, akkor még érdekesebb a kísérlet. Mindkét kísérletben, ha a szereplők összegyűlnek egy helyre, akkor meg tudják mondani, hogy ki látta jól az eseményeket, a fenti példában lehet, hogy egyforma magasak (most ezt feltettem, de ez nem kötelező), de lehet, hogy különbözőek, a máshogy járó órák esetén meg az derül ki, hogy kié járt jól. Az érdekes ebben az, hogy a spec. rel. szerint a válasz függeni fog attól, hogy hol találkoznak, meg úgy egyáltalán a bejárt úttól.

A bejárt úttól? Mihez képest?
Előzmény: HondaVuk (9834)