Törölt nick Creative Commons License 2005.09.01 0 0 9957
A civileknek alapvetően két választásuk van.

Ha érteni akarnak valamit, ahhoz egy adott szint után tanulni kell. Ha ezt nem teszik, vagy nem képesek rá, akkor nem kell csodálkozni, ha nem értik. Viszont akkor ha nagy elánnal mégis neki akarnak fogni a fizika megreformálásának, rövid úton crackpotk lesznek.

Ha nem akarnak crackpotok lenni, és nem akarnak tovább tanulni sem, akkor meg kell elégedniük a szintjükhöz szabott magyarázatokkal, csak nem kell azt hinniük, hogy az a végső igazság. Minél mélyebb és pontosabb választ akarnak, annál komolyann előismeretekre van szükség a megértéséhez. Ez egyébként nemcsak a civilekre érvényes, hanem arra is, ha a fizikus kérdez. Csak nekünk szakmánk, hogy ilyenkor akkor megtanuljuk a szükséges előismereteket. Egész életünkben tanulunk.

Ha érdemesnek látom a partnert, sok energiát szoktam arra szánni, hogy kitapogassam, mi a szintje, aztán annak megfelelően összerakjam a tőlem telhető legkorrektebb választ.

Nem véletlenül írtam úgy a választ, ahogy. Nem pusztán a kérdésedre válaszoltam, mellékesen (vagy inkább főképpen) a fentieket is meg akartam világítani neked.

Ha a másik oldal ("civil") nem igyekszik, akkor hiába vagyok akármilyen jó "tanár"...
Előzmény: Gézoo (9954)