DcsabaS Creative Commons License 1998.07.29 0 0 310
vaCkor1 !

Vannak esetek az állatvilágban, amikor pl. a nőstény a nagyobb és agresszívebb. Annyira, hogy esetleg még meg is eszi a hímet (miután az megtette kötelességét).

Természetesen akár a hímek, akár a nőstények küzdenek egymással a másik nem kegyeiért, egyre erősebb fizikum lehet a vége. Az ezért kiteljesedő agresszivitás sem marad meg a versengők körében, hanem "hasznosul" a másik nemhez tartozó egyedekkel, vagy még az éretlen utódokkal szemben is (pl. fókák).

Két érdekes kérdést is feltehetünk ezzel kapcsolatban:
1.) Min múlik, hogy a hímek, vagy a nőstények válnak erősebbekké?
2.) Milyen arányban befolyásolja a szaporodási esélyeket a nemeken belüli, illetve a nemek közötti agresszió?

2.) Pillanatnyilag csak a második kérdésre szorítkozva, a következőre tippelek. A civilizáció megjelenésével nagyjából minden hím és nőstény egyed számára biztosított egy ellenkező nemű partner. A közösség e párkapcsolatokat támogatja. Ez azt eredményezi, hogy nemcsak a legerősebbek juthatnak párhoz, ami lehetővé teszi, hogy másfajta szelekciós tényezők (pl. intelligencia) is labdába rúghassanak. A párválasztásnál természetesen fellép valamekkora agresszió (a versengők között), de ennek viszonylag hamar vége. Nem így a párkapcsolaton belüli agressziónak! Egészen jellemző pl., hogy bizonyos férfiak úgy tartják kordában feleségüket, hogy életveszélyes megtorlást helyeznek kilátásba félrelépés esetére (tetlegesen is megelőlegezve). Jellemző, hogy a mi európai civilizációnk milyen semmitevő a családon belüli agresszióval szemben. Hogy választ kaphassunk a 2.) kérdésre, először is meg kellene nézni, hogy az utódok számát hogyan befolyásolja a férfiak agressziója feleségükkel szemben. Vagyis hogy pl. a béketűrő férfiaknak van-e több (saját!) gyermekük, vagy pedig a "szíjat hasítóknak". Ott több-e a gyermek, ahol civilizáltan folyik a problémák lerendezése, vagy ott, ahol erőnek erejével.

Mielőtt mérlegelésbe kezdenénk, szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy megfigyelésem szerint a civilizált világban a tiltás miatt a testi erő nem bír meghatározó jelentőséggel (a háborúkat leszámítva), ugyanakkor viszont a családokon belül mégis eltűrik alkalmazását (:-(((.

A nők emancipációja egy egészen új szín ezen a palettán, aminek sokfélek következménye lehet. Majd.