Hát a közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem nagyon szeretik a főzelékeket, még jól emlékszem a hirhedt napközis finomfőzelékekre meg paradicsomos káposztákra, csupa rántás borsófőzelékre és szálkás zöldbabra - a zöldség bizony sokkal élvezhetőbb rakottasan vagy töltelékbe. Nálunk a férjem a zöldséges, ő szereti a főzelékeket egyedül, más nem, én is inkább csőbe sütöm őket vagy köretként párolva, rizzsel egybedolgozva kvázi rizibiziszerűen.
A gyümölcs- nemevés meg egyértelműen rossz szokás, kiskorukban túl édesen adták nekik a dolgokat, meg sokáig pürésítenek ahelyett, hogy a kezükbe nyomnák a gyümölcsöt héjastul, ez van. Bár ezek a panaszok amiket a konyhások írtak, nem hinném, hogy a kifejezetten éhező gyerekekre jellemzőek.
És még valami... szerintem ez amiatt is lehet, mert manapság már egész évben ehetnek gyümölcsöt, akár télen is görögdinnyét és januárban is málnát mélyhűtve... míg csak a hazai kínálat volt, és nem is volt divat a fóliázás, akkor nagyon is ettük a gyümölcsöket, kiéhezve vetettük rá magunkat a legelső vízizű ribizlinagyságú cseresznyére, majd jött az eper, a meggy, a málna, az őszi, a sárgabarack, a szilva a szőlő - s végül az alma ami kitartott egész télen.