hubab Creative Commons License 2005.08.28 0 0 3530
A mai olajfelhasználásnak kb. 50 %-át a közlekedés használja fel, az energiatermelés, fűtés csak 30 % körüli részarányt képvisel, a többi egyéb, pl. vegyipari alapanyag. Ezekből szerintem jelenleg a közlekedési hányad, tehát pont a legnagyobb, ami jelenlegi technikákkal nem kiváltható, ahhoz még egy pár technikai áttörés kellene, amelyek most még gyerekcipőben járnak. A villamos és hőenergia termelése tehető át legkönnyebben más alapokra (szén, atom), még akkor is, ha jelenleg ennek is súlyos következményei látszanak, de még mindig jobb, mint egy totális összeomlás. És természetesen gőzerővel kutatni valami jobb után. De ha ezt a 30 %-ot sikerülne megnyerni, az már jelentős időnyereséget jelenthetne. Persze az energiaár emelkedését ez nem akadályozná meg, az a 30 % nem véletlenül üzemel olajjal. Tehát mindenképpen oda lyukadok vissza, ha valami csoda folytán nem sikerül egy korlátlan, olcsó energiaforrást találni (fúzió), akkor elkerülhetetlen egy válsághelyzet, mert mind az üzemanyagok, mind a villamos energia szükségszerűen drágulni fog, ami feltétlenül a gazdasági termelés megtorpanásához és az átlagos életszínvonal csökkenéséhez fog vezetni.

Persze nem semmi feladat lenne ennek a 30 % energetikai felhasználásnak átállítása más energiahordozóra, méghozzá rövid időn belül. Ez óriási tőkét igényel, a jelen energiatermelő egységek értéküket vesztenék, helyettük újakat kellene építeni, ráadásul magasabb fajlagos beruházási költséggel, hiszen egy olajos erőmű műszakilag jóval egyszerűbb, mint egy szenes, az atomról nem is szólva.

Azt nem tudom, hogy a közlekedési felhasználáson belül az a luxus jellegű felhasználás, amely komoly következmények nélkül elhagyható, és amelyről itt már volt szó, vajon hány %-ot jelenthet, ilyen elemzéssel nem találkoztam.

Szóval vannak lehetőségek, amelyekkel tompítani lehet egy drasztikus peak oil jelenség bekövetkeztét, de hogy az rövidesen mindenképpen fog valamilyen szinten gazdasági törést eredményezni, azt nagyon valószínűnek tartom. Hiszen már a rákészülés egy ilyen válság tompítására önmagában is áremelő hatású lesz.