Szia Sanya!
100%-ban egyetértek azzal, amit írtál. A feladat adott. Elkezdtem már bizonyos átalakításokat. Két éve kicseréltettem az ablakokat, kíváló asztalos szaki gyártmánya - aki ablakot gyárt az ablakba, fából, valóban szép munka. Az üvegezés "hőszigetelt" szintén kisiparos üveges lelkiismeretes munkája, bár sok fogalma nem lehet a "k-ról", de legalább precízen dolgozik. A berakott üveg: 4-12-4, "k"-ja legfeljebb számítható, de nem foglalkoztam vele. Az biztos, hogy javult valamit a helyzet, a régihez képest. Az első télen jelentkezett megtakarítás, de az idei tél hosszú és hideg is volt, a fogyasztás is elég magas volt. Az idén a tetőt kellett felújítani. Folytatódik a felújítás, meglátjuk mire futja a pénztárcából. Lehet, hogy az én életemben már be sem tudom fejezni amit meg szeretnék oldani. Legkevésbé a kazán hatásfoka foglalkoztat! A kazánon nyerhetek 3,6%-ot, a hőszigetelésen 46%-ot. Világos mivel kell foglalkozni, és mire kell költeni!
De a napenergia hasznosításra, mindig felkapom a fejem. Még a hetvenes évek második felében csináltam egyszerű dolgokat, amiknek mérhető haszna volt (használati melegvíz terén). Mindig valami komolyabbat szerettem volna, de nem jött valamiért össze.
Az idén beneveztem az Esztergomi Környezetvédő Egyesület nyári napkollektor építő tanfolyamára, és vegyes érzelmekkel jöttem el. Ennél én igényesebb barkácsmunkákat szoktam csinálni. És a költségeket is sokallottam. Biztos, hogy valamit csinálok napenergia ügyben, addig úgysem nyugszom.
Te mire jutottál az összehasolításokkal? Nem egyszerű dolog, a kérdést kell jól megfogalmazni mire is kíváncsi az ember!