netizen Creative Commons License 2005.08.26 0 0 3511
Azért tud az usa eladosódni,mert az emberek biznak benne hogy a GDP növekedés gyorsabb mint az adosságnövekedés.[/o] olyan jo lenne, ha az altalam 2 hete ide betett cikket "From t-shirts to t-bonds" lennetek olyan gazdaim es elolvasnatok. a dotkom lufi utan jelenleg a "mortgage" bubble tartja eletben az ami gazdasagot. ez bankoprest jelent, amit kin a100%-osan felsziv.

A petrodollár nem lényeges.
Egyszerűen arrol van szó,hogy az európai vesz dollárt, majd a dolláron olajat, az arab a dollárért vesz eurót,majd az euron olajipari gépet meg autót.
khmmm. az europai vesz dollart. ehhez valamit exportalni kell az USA-ba, igy lesz az europainak dollarja. total indifferens hogy a hazai valuta euro, svajci frank, sved korona, vagy magyar forint. A Dollaroddal elmesz az Aramco-hoz, igy kapsz olajat. Az Aramco-nal es szaud arabiaban valami hihetetlen mennyisegu dollar gyulik ossze, olyan hihetelenul sok, hogy ki lehetne tapetazni az orszagot rolls-royce-okkal ha arra forditanak es meg tovabbra is rengeteg maradna. Annyira hihetelenul sok, hogy mint lattad luxsus-szalloda szigetet tudnak epiteni csupancsak a morzsaibol a tenger kozepere. Persze visszacsorog a penz egy marginalis resze a kitermelesbe. persze, allampolgari jogon jar a vilag legszofisztikaltabb es technologiaban leg modernebb egeszsegugye. Es mindez az elpicsazott mennyisegu luxusfogyasztas nem kepes lekotni a dollartobbletet. Ezert szaud-arabia az angol bankok segitsegevel (ha europarol van szo), ill. a japan bankok segitsegevel, ha azsiai eleadasrol van szo US treasury BOND-okat vasarol a dollarjaert. Az US treasury bondokat meg szamolatlan mennyisegben nyomtatja Bush. na ez az, amit ugy hivunk, hogy petrodollar-ciklus.
Előzmény: Törölt nick (3510)