kibic2005 Creative Commons License 2005.08.26 0 0 112

Hát ezt már valahol korábban is írtam, marha nagy poén ilyen táblát trolira kirakni. Röhög a májam.

 

De az tetszett, hogy pár hónapja valaki megreklamálta, hogy az egyik 77-es trolin 77-es busz tábla van (magam is láttam) és másnap, amikor arra jártam, már csak 3 táblával ment ugyanaz a troli: a busztáblát levették.

 

 

Utcai táblák. Elkezdték városszerte kiszórni az új éjszakai járatok tábláit illetve menetrendjeit. Valahol már láttam azt az apró figyelmességet, hogy a kék táblára a papírmenetrend mögé ragasztották egy matricát, hogy "ha ez a matrica látszik, ellopták a menetrendet, kérjük, hívja a zöld számot" vagy hasonló. Most lemaradt a matrica, legalábbis eddig nem láttam. Bár lehet, hogy a papírbetevő brigád ragasztja bele a papír felszerelése előtt közvetlenül. Ha az adott megálló SAP vagy nem tudom milyen, a BKV-nál használt rendszer szerinti azonosítóját is odaírják, a bejelentés meggyorsítható, a félreértések kiküszöbölhetők. Arra a matricára illetve magára a menetrendi papírra ráírható a menetrend közvetlen internetes címe, természetesen wapos verzióban! Apropó, miért nincs wml-ben meg a bkv.hu? Semmi utópia nincs ebben, szerintem olcsó és remek ötlet, ráadásul népszerű is lenne. Vagy másik: megálló kódját sms-ben elküldve, válaszban jönne, hogy mikor jön a következő busz, villamos (menetrend szerint). Természetesen alapdíjas sms-re gondolok; ebből is tehetne szert bevételre a BKV Rt.

 

Na, ennyit hoztam ki egy 10 perces egyszemélyes brainstormingból, teljesen INGYENESEN.

 

 

Másik, örökzöld téma, tagek (graffitisek névjegye). Előszeretettel rajzolják a papírmenetrendet védő műanyagra. Egy kis odafigyeléssel szerintem ezektől is meg lehetne szabadulni. 1. Befesteni őket (mármint a műanyagot) olyan anyaggal, amin nem fog a tolluk. 2. Ráragasztani egy átlátszó fóliát. Ha összefirkálják, a táblacserélő brigád új műanyagot tesz be gyorsan és miután végzett a körrel, bent az üzemben elpöcsöl az összefirkált fólia leszedésével és új ráragasztásával.

 

Ha nem lesz ilyen fólia a 40 évre tervezett Combino villamosok ablakain, belső terén, nyilvánosan tökönszúrom magam. Na jó, azt nem, de erre tényleg szükség lenne. Illetékesek? Még nem késő.

 

Másik építő jellegű javaslat. Nem majmolás, de szerintem importálható az, amit Helsinkiben tapasztaltam. Minden postaládába évente egyszer ingyenesen beszórják a városi közlekedési vállalat teljes menetrendjét tartalmazó könyvecskét. Pont úgy, mint a menetrend szerint érkező IKEA katalógust. Ennek a feltételei:

- adott naptári évre fix menetrend minden vonalon (neten letölthető javítást el tudok képzelni)

- előre ismert események (felújítás, állami ünnep, stb.) miatti változások pontos ismerete

- több nem jut eszembe

Az, hogy pénzért árulják az új pesti éjszakai menetrendet....maradjunk annyiban, hogy nonszensz, elképesztő pofátlanság. Csapják oda a nyamvadt Budapesti Újság/Piachoz. És hogy még mindig nincs fent az Interneten, az a másik.

 

 

Előzmény: T. Ádám (109)