kavkaz Creative Commons License 2005.08.25 0 0 5748
3a/ tényleg kellenek-e tartalékosok.

Kellenek. Miután nincs sorozás és nem lehet százezreket se fegyverben tartani, mert nincs rá pénz, mindenképp szükség van tartalékosokra.

3b/ ha igen milyen feladatra.

Ugyanarra, amelyre a hivatásos/szerződéses állomány. Adott esetben, ha túljelentkezés van, megfontolandó egy területvédelemre berendezkedő milíciarendszerű haderőnem létrehozása is.

3c/ alkalmasak-e az erőforrások (Humán és felszerelés) ezen feladat végrahajtására.

A humánerőforrás igen, a felszerelés nem.

3d/ még egyszer - hol tároljuk a felszerelést úgy, hogy a tartalékos minden körülmény között hozzájusson IDŐBEN (Svájci példa életképes lenne-e itthon, vagy mindem harmadik eladná a fegyvert, minden második meg azzal lövöldözne hétvégénm a haverok előtt (haverokkal))

A karabélyig bezárólag a tartalékosnál, abban az esetben, ha valamiféle NŐ/NG milíciarendszer is létezik, akkor a helyi városháza, polg.hiv. álltal kialakított raktárban a többit (géppuska, harckocsielhárító fegyverek, kézigránátok, robbanóanyag, stb.) A teherautókat, terepjárókat a civilek is használhatják ha egy jól választjuk a technikát és kompenzáljuk a +üzemanyagköltséget. Azt hiszem egyáltalán nem okozna problémát a "nép felfegyverzése".

3e/ milyen fegyver/felszerelés kell PONTOSAN az ilyen feladatokra, kitől milyen áron lehetne a legkönnyebben/leggazdaságosabban beszerezni.

Miután a honvédelem szempontjából egy liberális demokráciában a hazai hadiipar mint lobbicsoport nélkülözhetetlen, ezért amit csak lehet hazai gyártással, még akkor is ha így egy kicsit drágább. Azt hiszem a tartalékos/NG/milícistának minden felszerelési elemét a hazai hadiiparnak elő kell tudnia állítania. Ez a minimum. Talán csak az irányított pc.törörő rakétát nem. Természetesen a tüzérség, harckocsizó fegyvernem, stb. tartalékosainak fegyverzete már más nagyságrend. De a lőszer ahhoz is nyugodtan lehet itthon gyártani.

3f/ ki tartana kiképzést és milyen gyakorisággal a tartalékosoknak.

A hivatásos hadsereg katonái. Akár úgy, hogy kifejezetten a tartalékosok kiképzésére/szintentartására létrehoznának egy instruktori szervezetet.

3g/ hol tartanák ezt a kiképzést.

Minnél több lőteret kell kialakítani országszerte, azonkívül a civil sportklubbok támogatása se utolsó szempont jónéhány képesség szintentartására. Természetesen a kiképzés/szintentartás egy része csak katonai lőtéren lehetséges.

3h/ ki készítené fel az új tapasztalatok alapján (továbbfejlesztés) a modern harcra a vezetői állományt.

ZMNE. Vagy ennek, kifejezetten a tartalékosi rendszer képzésére létrehozott főiskolája. Amely főiskola vegyes képzést is adhat a tartalékos altiszti/tiszti állománynak. Úgy értem, hogy logisztikai, szervezési ügyekben pl. egész jól össze lehet hozni a civil szempontok oktatását a katonaival, így a civil életben is jól használható tudást kap a tartalékos. Természetesen a tartalékosok továbbtanulása az állam költségén zajlik, civil felsőoktatási intézményben is. Ez is egy jópont lehet a rendszer mellett a fiatalok szempontjából.

Természetesen az is lehetséges, hogy a tartalékos állomány parancsnoksága hivatásos.

3i/ hogyan (ki, kivel, mikor, milyen gyakran gyakorolva ezt) tartaná a kapcsoaltot a tartalékos és a MH alakulatok között.

Ha nem hozunk létre egy új haderőnemet nekik, akkor a Szárazföldi Hadsereg e célra alkalmazott instruktorai, kiképzői.

3j/ ki gyakorolna előljárói jogokat a tartalékososk felett.

Ha létrehozunk, akkor annak a hivatásos vezetői állománya.

3k/ őket ki ellenőrizné (Parlament HB, vagy HM, vagy BM, vagy Nemzetbiztonsági Kabinet, vagy a Nőtanács).

Természetesen az országgyűlés, hiszen a tartalékosi rendszer lenne a hadsereg legdemokratikusabb része. Bár én szívesen erősíteném a KE parancsnoki jogkörét a haderő fölött, csakhát ahhoz a KE-t a népnek kellene választania. Hülyén nézne ki, ha kisstílű parlamenti alkuk és beteg képviselők szavazófülkéhez kisérgetése alapján választanák meg egy ennyire demokratikus haderőnem vezetőjét.

Ha a nép választana akkor a jelenlegi is úgy elvérzett volna, mintha Kupa Mihály indult volna a közismert Centrum élén…

3l/ MINDEZ EGGYÜTT
--- mennyibe kerülne


Amennyibe a modern felszerelés, a megfelelő szintentartás, az elfogadható bérezés (a jelenlegi nem az), a mellékes költségek (az oktatás, a tartalékos civil oktatása lásd fentebb, a neki járó kedvezmények, stb.) és szervezeti rész fenntartása kerül. Aki ehhez ért, az számolja ki.

--- mikorra lenne megvalósítható

Körübelül akkor lehet belevágni, amikor a Honvédség már egy közismerten modern, nagy népszerűségnek örvendő szervezet.

--- milyen adatbátzis alapján kikből épülne

Aki jelentkezik és megfelel a követelményeknek.

--- milyen marketing munkát követelne meg (marketing és PR terv)

A jó termék önmagát adja el. Egy modern hadsereget hitelesen bemutató webblog ma már nagyobb reklám, mint a milliókért vásárolható műsoridő. Egy modern hadsereget! A Honvédséghez való jelenlegi hozzáállása a civilek jó részének jogos, hiszen valós ismereteken alapszik.

--- hivatalos szibten milyen támogatás kellene

Ennek a kérdésnek így nincs értelme szerintem. Annak lenne értelme, hogy a hivatalos szint milyen szintű politikai támogatást remél a tartalékosok szervezetétől.

--- média/sajtó szinten milyen támogatás érhető el és hogyan

A médiában az jelenik meg, amire igény van. A jelenlegi hondvédségre nincs. Lehet vásárolni kemény pénzekért műsoridőt lehet csinálni Kisváros színvonalú szappanoperát, csak minek?

--- utóbbi alapján a közvélemény mennyire állítható az ügy mellé

Körübelül annyira, amennyire professzionális lenne az új szellemiség és high-tech a felszerelés. Mert a honvédség rossz híre a lakosság körében abból adódik, hogy a lakosság nagyon is jól ismeri a hondvédséget. Ismeri a szellemiségét, van fogalma a felszerelés low-tech voltáról. Látja azt a konrasztot, ami a modern háború és a honvédség közt van. Sacc/kábé alapon kikalkulálja az istanadta nép a honvéd túlélési rátáját az első huszonnégy órában, majd véleményt nyilvánít a katonaságról. Ez a vélemény megváltozna, ha egy modern jól felszerelt hadsereget látnának maguk előtt a fiatalok –mert ugye elsősorban rájuk számít egy hadsereg. Akkor nem lenne kérdés a toborzás, hiszen katonának lenni annyit jelentene: A LEGJOBBAK KÖZÉ TARTOZNI! A LEGPROFIBB SZEMLÉLETET VALLANI! (ami nem mellesleg a civil munkaerőpiacon is jól eladható szaktudást jelent) A LEGJOBB FELSZERELÉSSEL HARCOLNI! Azt hiszem ez ilyen egyszerű. A propaganda első szabálya: Hazudd, hogy a tieidek a legjobbak! A második: A tieidek is legyenek a legjobbak! – különben nem hisznek neked.

Hisz kinek lenne érdeke politikailag - azaz lehet-e ebből olyan nyereséget (anyagi vagy politikai) kovácsolni, hogy megérje "fajsúlyos" embernek az ügy mellé állni?

Annak a politikusnak lenne érdeke aki rákényszerül. Amire igény van, arra kínálat is lesz. De ez megint csak és csakis a katonákon múlik, hiszen nekik kellene a jelenlegi romhalmazból egy olyan haderőt kialakítaniuk, amelyre/amelyben részvételre a fiatalok közt tömeges igény merül fel arra, hogy katonák/tartalékosok/nemzetőrök/stb. legyenek, mert az fasza dolog, az önéletrajban jól (szakértelmet, megbízhatóságost, stb.) mutat, azonkívül jó buli, akkor a politikusok is ezerszer meggondolnák, hogy a prioritások listáján a nyugdíjasok 54.havi nyugdíjkiegészítését, hét és fél lélegeztetőgépet, vagy a lélekbennemeztiközépalsó-zöld vonalat helyezzék e az első helyre, vagy inkább a honvédelmet.

Szerintem.
Előzmény: Tiger205 (5721)