Herr X Creative Commons License 2005.08.24 0 0 90

Félreértések elkerülése végett: én is alkalmazott vagyok, nem munkáltató.

 

Azonban a munkáltatók hozzáállását én is akkor éreztem át, amikor kicsit utánanéztem, hogy mibe is kerül egy cégnek az, ha egy nő elmegy szülni.

 

Előtte pár hónap "veszélyezetett terhes" táppént, szülési szabi. Amikor végre megszületik a gyerek, akkor nagy kő esik le a munkáltató szívéről. (onnan kezdve ő nem fizet semmit az államnak sem)

 

Aztán ahogy közeledik a GYED vége, ismét a frász töri ki a kis cég tulaját. A GYED végén vélhetően már pár hetes terhesen a kismama gyorsan kiveszi a két év alatt felhalmozott szabadságát, majd annak végén megint "veszélyeztetett terhes" lesz. Táppénz, szülési szabi. GOTO bekezdés eleje.

 

 

Ha kiszámolod, hogy egy pár millió Ft törzstőkéjű cégnek, ami éppen eltartja magát és az alkalmazottakat, mennyi tőkét von ki a cégből egy szülő nő, aki helyére felvesz egy másikat, ha az utóbbi is elmegy szülni az első nő GYED-jei alatt, akkor egy harmadikat is.....

 

Ráadásul, ha egyeske és ketteske is vissza akar majd jönni dolgozni az egy db helyre, akkor ugye választani kell....

A betanulási időszak alatti nem 100%-os munkavégzésről nem is beszélve.

 

 

Persze egy nagy cégnél, főleg a multiknál ezek a költségek már nem olyan nagyok a cég árbevételéhez képest, a kieső nőket pedig szépen lehet "körbejáratni". Azaz egy idő után egyensúlyi állapot lesz a szülni menő és GYED-ről visszatérők számában.

Monjuk a multik is inkább csak 1 évet szeretnek "adni" a gyerekes anyukáknak. Aki hosszabb ideig marad otthon, arra utána kellően csúnyán néznek. (és a "nézéssel" elég sokmindent el lehet érni)

 

Előzmény: piglet (85)