mmormota Creative Commons License 2005.08.23 0 0 9762

A Maxwell egyenletekből nem következik, hogy a sugárzás kvantált. Viszont a hullámszerű terjedés megérthető belőle. Ezzel célszerű kezdeni.

 

A további kérdéseidre milyen jellegű választ remélsz?

Van egy modell, a QED. Ez egy matematikai konstrukció, nem lehet máshogy rendesen megérteni, mint a matematikáját megismerve. Ha azt kérdezed, mi köze ennek a fizikai valósághoz, szerintem se több se kevesebb, mint hogy az érvényességi körén belül jól modellezi... :-)

 

Mi más lenne ismerni valamit, mint a tulajdonságait ismerni, olyan szinten, hogy a viselkedését előre tudjuk jelezni? A modell ezt teszi.

 

Nézzük meg a "mi az asztal" kérdést. Kapsz rá valami ilyen választ: sík lap lábakkal.

Ez a válasz egy olyan összetett szerkezetet ír le, ami ismert, kevésbé összetett elemekre bontható. Akkor érthető a válasz, ha tudod mi a láb és mi a sík lap.

 

De mi van akkor, ha valami olyat kérdeznek, ami nem bontható egyszerűbb, ismert részekre? Pl. mi az elektromágneses hullám? Nem marad más, mint a tulajdonságainak a leírása. Hullámszerű, c-vel terjed, Lorentz invariáns, leírható a Maxwell egyenletekkel és így tovább. Ha többet akarsz tudni róla, jobban meg kell ismerned az egyenletek megoldásait, és az ebből következő tulajdonságait.

Ha ezt nem érzed megnyugtatónak, az sajnálatos - nincs más. Eben az irányban szerintem legfeljebb az lehet további fejlődés, ha még alapvetőbb matematikai jellegű fogalmakkal sikerül magyarázni, pl. azt, miért olyanok a tulajdonságai amilyenek. Szimmetriákkal vagy ki tudja mikkel.

Előzmény: Gézoo (9758)