néhai Pucros Mackó Creative Commons License 1998.07.20 0 0 100
Szerintem a jenkik egy technikai nehézséget oldottak meg a probléma ennyire leegyszerűsített kezelésével: ha ugyanis a legkisebb közeledést is megkockáztathatja a fölérendelt, a dolog rögtön kezelhetetlenné válik. Az alárendelt bárhogyan reagál, főnökének őt érintő kisebb és nagyobb döntései attól fogva megtámadhatók lesznek. Az csak a rosszabbik eset, amikor direkte kedvez, illetve hátránnyal sújt. Ha becsületes, akkor éppenhogy nem fogja merni indokoltan sem kirúgni - vagy, ha összejön a dolog, akkor meg előléptetni.

Szóval: ők szarul oldottak meg egy problémát, amit mi sehogyan sem kezelünk (érthetően: az urambátyám- és rokoni izé nálunk szokásos mértéke mellett a nemi töltésű rokonszenvből eredő munkahelyi előnyök-hátrányok egyszerűen nem képezhetnek tételt).

Egyébiránt nemcsak az a zaklatás, ha olyasmire akarnak rábírni, amire nem vagyok hajlandó. Az a zaklatás, ha beleavatkoznak a belügyeimbe. Az emberi akarat nem eléggé szabad ahhoz, hogy eldönthető lenne, mikor áll fenn.

Szerintem a szexuális zaklatással azonosan elbírálandó pl. a kulináris zaklatás: ismeritek azt a szituációt, amikor tolakodó vendéglátók meg akarják etetni/itatni az embert. Ugyanilyen a cigarettával kínálás, sőt, szerintem ez a motívum a kábítószerprobléma veleje; elegendő lenne a kínálgatást büntetni ezen a területen is (bárcsak jól megragadható lenne ez a tényállás!).

Magam eddig sikeresen legyőztem a cigarettát, és vissza-visszatérnek küzdelmeim a finom falatokkal. Rettenetes tud lenni ilyenkor egy konyhaművész anyós. Naszóvalaztakarommondani, zaklatás az is, ha az ember nemes harcot folytat a benne lakozó ördöggel szemben, amikor valaki jön, és merő jóindulatból csatába száll a Gonosz oldalán.

Az elfogadható szerintem kb. ennyi: a másik tudomására lehet-és-kell valahogy hozni, hogy ha igénye van az adott dologra, a lehetőség részünkről biztosítva van. A nehéz ilyenkor: azt biztosítani, hogy ne fordulhasson elő félreértés - tehát a jószándékú felajánlást, amely végső soron egy választási lehetőség felkínálása, s mint ilyen, a szabadságot növeli, ne lehessen tukmálásnak, erőltetésnek értelmezni. Az okvetlenül szükséges egyszeri, röpke elutasításon túl ne kelljen foglalkozni egyetlen érdektelen ajánlattal sem.